319_dasiko_katsafareika

Απορρίφθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο οι περισσότερες ενστάσεις που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες της περιοχής υπόλοιπο Μορτερού κατά της πολεοδομικής μελέτης που προωθεί ο δήμος για την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη μελέτη που προβλέπει κτηματολόγιο, πράξη εφαρμογής και τροποποιήσεις, έχει ήδη δεχθεί τις παρεμβάσεις της διοίκησης και της επιτροπής χωροταξίας του δήμου, κατόπιν πιέσεων των ιδιοκτητών. Τουτέστιν, μικρότερες πρασιές, στενότερους δρόμους, κατάργηση νησίδων πρασίνου και οριακό ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφελών χρήσεων στην περιοχή, απ ό,τι προβλέπονταν, υπέρ της δόμησης κατοικιών και προκειμένου να μην κατακερματιστούν οικόπεδα. Οι τροποποιήσεις, μάλιστα, φτάνουν σε τέτοιο σημείο, ώστε ο ίδιος ο μελετητής να κάνει λόγο για «το ελάχιστο ποσοστό πρασίνου σε πολεοδομική μελέτη» και τελικά να εκφράζει τους φόβους του ότι «μπορεί και να μην εγκριθεί».
Μεγάλο τμήμα της περιοχής κατέχει η οικογένεια Βάρσου, του πρώην δημάρχου Κηφισιάς, ο οποίος παρέστη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ερυθραίας την Τετάρτη 8 Ιουλίου, ζητώντας μεταξύ άλλων το τμήμα της ιδιοκτησίας του που έχει χαρακτηριστεί ως δασικό να αποδοθεί για την κάλυψη της συνολικής υποχρέωσής του εισφοράς σε γη.
Μάλιστα, ο πρώην δήμαρχος, επιδεικνύοντας τη δική του άποψη περί πολιτικής ευθύνης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις δασικές εκτάσεις, αποκάλυψε ότι «αποχαρακτήρισε τη μισή Κηφισιά, αλλά δεν αποχαρακτήρισε τη δική του δασική έκταση στη Νέα Ερυθραία». Ωστόσο, η συγκεκριμένη ιδιωτική δασική έκταση στο υπόλοιπο Μορτερού, «αν και δεν έπρεπε να μπει στην πολεοδομική μελέτη, εντάσσεται για να βοηθήσουμε την κατάσταση, λόγω της έλλειψης πρασίνου», όπως σημείωσε και ο μελετητής.
Η περιοχή των 110 στρεμμάτων περίπου του υπόλοιπου Μορτερού, περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αντίστασης, Σάμου, Γυμναστηρίου και οι διαδικασίες για την ένταξή της στο σχέδιο πόλης είχαν ξεκινήσει επί της προηγούμενης διοίκησης Μπουρίκα.
Αρκετά χρόνια έπειτα και λόγω της συνεχιζόμενης διαβούλευσης με τους ιδιοκτήτες για την τύχη των οικοπέδων τους, η τελική πρόταση της πολεοδομικής μελέτης, με βάση τις κατευθύνσεις που είχε δώσει η επιτροπή Χωροταξίας, παραδόθηκε στον δήμο. Με προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίσθηκε η ανάρτηση της Β1 φάσης, ώστε να λάβουν γνώση οι ιδιοκτήτες.

Οι ενστάσεις
Μετά το πέρας της προθεσμίας εξετάσθηκαν συνολικά 22 ενστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων που είχαν υποβληθεί κατά την ανάρτηση της Α φάσης, τις οποίες επεξεργάστηκε η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου με αρχικό αποδέκτη την επιτροπή Χωροταξίας, η οποία γνωμοδότησε σχετικά.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Χωροταξίας, εκτός των άλλων τροποποιήσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν, συζητήθηκε το πλάτος της οδού Γυμναστηρίου, το οποίο προτάθηκε στα 8 μέτρα από τα αρχικά 14 μέτρα, ενώ για το τμήμα της οδού Εθν. Αντιστάσεως μεταξύ των Ο.Τ. 333 και 332 προτάθηκε μείωση του πλάτους της από 14 μέτρα σε 10 μέτρα με αλλαγή του κόμβου σύνδεσης με την οδό Γυμναστηρίου. Οι προτάσεις της επιτροπής Χωροταξίας επί των ενστάσεων των ιδιοκτητών, έγιναν στο σύνολό τους δεκτές από το δημοτικό συμβούλιο.
Οι ιδιοκτήτες ζητούσαν άρση ρυμοτομίας των οικοπέδων τους με μείωση των κοινόχρηστων χώρων ή μεταφορά τους σε άλλα οικόπεδα, να μην μετατραπεί η ιδιοκτησία τους σε χώρους πρασίνου ή αθλητικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στην περιοχή και γενικότερα την αποκατάσταση των ιδιοκτησιών τους με ίσης επιφάνειας και αξίας οικόπεδα. Αν και οι περισσότερες ενστάσεις απορρίφθηκαν, για μια ακόμη φορά ο μελετητής διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει το ισοζύγιο γης στην περιοχή προς αποκατάσταση των ιδιοκτητών κατά τη σύνταξη της πράξης εφαρμογής, μετά και την εισφορά σε γη που υποχρεούνται».
Ο ίδιος, βέβαια, προειδοποίησε ότι η διαδικασία πολεοδόμησης βρίσκεται στα μισά και έχει μπροστά της άλλο τόσο δρόμο από το σημείο που ξεκίνησε, υποδεικνύοντας σαφώς ότι ο δήμος κινείται σε «ρυθμούς χελώνας» για το συγκεκριμένο θέμα.
Σε μια από τις πολλές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την πολεοδόμηση του υπόλοιπου Μορτερού, τον προηγούμενο Νοέμβριο, η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, συνοψίζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης, παραδέχθηκε ότι «όσο και να φιλοδοξούμε να κάνουμε μια γειτονιά-κόσμημα με μεγάλες πρασιές και πράσινο, οι προτάσεις αυτές ανατρέπονται στην πράξη απ όσους τους αφορούν».
Η ίδια δήλωσε ότι βάσει της αρχικής πρότασης, το ισοζύγιο των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ήταν «υπέρ του δέοντος» και επιβαρυντικό για τον δήμο να προβεί σε αποζημιώσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. με το ο.τ.315 στο τριγωνο εθ. αντιστασεως και καστριτσης εχουν λιξει τα προβληματα που υπαρχουν εδω και χρονια με το δημο? αν ξερετε απαντηστε μου
    ευχαριστω

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.