karafotiou_nikos.jpg

Ο ΕΡΜΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ
ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Η λειτουργία όμως του Ζηρινείου τον Ιούλιο του 1932 δημιουργεί το δικαίωμα αναγνώρισης ομάδας από την Κηφισιά, αλλά η ίδρυση της κοινότητας της Νέας Ερυθραίας το 1934 στερεί το δικαίωμα αυτό από τις Ερμή και Ένωσις.
Η επανένταξη όμως της κοινότητας το 1937 στο Δήμο Κηφισιάς, και καθώς στην Κηφισιά δεν υπάρχει άλλο αξιόλογο σωματείο, με δραστήριες ενέργειες του Κώστα Ζυμαράκη ο Ερμής που διαθέτει τις απαιτούμενες τυπικές προϋποθέσεις (καταστατικό από το 1930, πενταετή δραστηριότητα) εγγράφεται στη δύναμη της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (ΕΠΣΑ) με αριθμό μητρώου 17.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ? κατηγορίας 1937-1938 και καταλαμβάνει την 3η θέση με τα ακόλουθα αποτελέσματα:
με Άτλα : Ήττα
Νήαρ Ηστ.: Νίκη
Ιεράπολις : Νίκη
Αρμενική: 4-3
Φωστήρ : 1-1 (Γήπεδο ΠΑΟ)
Μικρασιατική: 0-4
Απόλλων Ν. Ιωνίας: Ήττα (Γήπεδο Νηαρ-Ηστ)

Η κατάταξη των ομάδων:
1. Μικρασιατική Ένωσις Δουργουτίου
2. Απόλλων Ν. Ιωνίας
3. Ερμής
4. Άτλας Θυμαρακίων
5. Φωστήρ Σφαγείων (Ταύρος)
6. Ιεράπολις Αιγάλεω
7. Αρμενική Ένωσις
8. Νήαρ Ηστ Καισαριανής

Οι ομάδες Ηλυσιακός, και Ένωσις Ηρακλείου δεν κατέρχονται να αγωνιστούν και μηδενίζονται.
Επισημαίνεται ότι το Ζηρίνειο κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος δεν λειτουργούσε λόγω εκτελούμενων έργων.
Οι φιλικοί αγώνες του Ερμή το 1938:
με Αστέρα Χαλανδρίου: 1-3
Γκάϊτζ (Αρμένιοι): 1-1
Ένωση Αγ. Στυλιανού: 2-3
Αθηναΐς: 0-1 (Ζηρίνειο 1.500 θεατές)
Άτλας: 5-1
Ένωσις Καλογρέζας: 3-2
Μικρασιατικός Ψυχικού: 0-1 (Ο τελευταίος αγώνας του Ερμή στις 25 Σεπτεμβρίου). .
Η ομάδα στις 10 Ιουλίου αγωνίζεται στο Κιάτο με τον τοπικό Πέλοπα με ισόπαλο αποτέλεσμα 0-0.
Επίσης αναβλήθηκε προγραμματισμένος αγώνας στις 2 Ιουλίου στο Ζηρίνειο με την ΑΕΚ λόγω αναχώρησης της ΑΕΚ στην Κωνσταντινούπολη για αγώνες.
Στην περίοδο αυτή αγωνίζονται στον Ερμή οι ποδοσφαιριστές : Κώστας,-Νίκος Μπαλλής, Ηλίας Μπαλιούσης, Ιωακείμ Κερένης, Αντώνης Δεληγιάννης, Στέλιος Πρωτοψάλτης, Γιώργος Δημάκης (ΑΧΕΠΑΣ), Χρήστος Πίσσαρης, Δημήτρης Κουτουκάκης, Στέργιος Χατζόπουλος, Αντώνης Ελευθεράκης, Κ. Μαγαράκης, Π. Στεργίου, Καραθανάσης, Κούλης, Παπάζογλου, Δημήτρης Ψάλτης.
Προπονητής ο Παπαδόπουλος (;)

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΤΟΥ ΕΡΜΗ

1) Στις 12 Απριλίου εκλέγεται νέα Διοίκηση με σύνθεση:
Πρόεδρος: Κώστας Μαξούρης
Αντιπρόεδρος: Γιάννης Πούπαλος
Γεν. Γραμματέας: Γιάννης Μπαλής
Ταμίας: Κυριάκος Βαλαλάκης
Γενικός έφορος: Κώστας Τσικρίτης
Ειδικός αρχηγός: Ανδρέας Καρέλλης,
Σύμβουλος: Κ. Αλεξανδρίδης
2) Στις 5 Ιουνίου συμμετέχει ως επίσημο πλέον σωματείο υποχρεωτικά στη μεγάλη πανελλήνια αθλητική γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο και η ομάδα παρελαύνει ενώπιον του τότε βασιλέως.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Παράλληλα με τον Ερμή, εξακολουθεί την αθλητική της δράση και η ΕΝΩΣΙΣ η οποία λειτουργεί ανταγωνιστικά και διεκδικεί με απαιτήσεις τα ποδοσφαιρικά πρωτεία της Νέας Ερυθραίας. Κατορθώνει μάλιστα με ενέργειες κυρίως του Ανδρέα Ανδρεαδάκη Γενικού Αρχηγού της ομάδας να αναγνωρισθεί και αυτή στις 27 Φεβρουαρίου 1938 ως επίσημο σωματείο της ΕΣΠΑ καθώς διαθέτει και αυτή τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Η συμμετοχή της όμως σε πρωτάθλημα την προσεχή περίοδο 1938-39 εγκρίνεται μόνο υπό τον όρο να διαθέσει η ΑΕΚ το γήπεδο της για τους αγώνες των μικρών κατηγοριών. Τα δυο ισότιμα πλέον σωματεία αποφασίζουν τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα στις 30 Μαρτίου στο ουδέτερο γήπεδο του Νήαρ-Ηστ στην Καισαριανή για την ανάδειξη του πρωταθλητή Νέας Ερυθραίας. Το αποτέλεσμα του ιστορικού αγώνα:
Ένωσις-Ερμής: 1-0 με τέρμα του Δημήτρη Μαρκομπότσαρη.
Η σύνθεση της Ένωσις:
Αντώνης Γλυκός, (Γλυκουδάκης), Μπελενιώτης, Φώτης Κιλισμάνης, Γιώργος Τζοανάκης, Τσικούδης, Παπάζογλου (Μπούλης), Κώστας Βουρλιωτάκης (Καφτέρας), Ανδρεαδάκης, Χρίστος Πίσσαρης, Δημήτρης Μαρκομπότσαρης και Μωραΐτης.
Επίσης η Ένωσης σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Ζυμαράκη το 1938 έδωσε 15 αγώνες και μεταξύ άλλων επικράτησε εκτός από τον Ερμή, τον Απόλλωνα Ν. Ιωνίας (Γ. Κατηγορία), της Ένωσης Άγιου Δημητρίου ενώ ηττήθηκε από την Μικρασιατική Ένωση (β΄κατηγορία), τον Ερμή Αμαρουσίου 2-3, Ολυμπιακό Χαλανδρίου 0-1 και 1-4 και την ένωση Πετραλώνων 2-4. Νίκησε ακόμα τον Πανκηφισιακό με 2-0 σε αγώνα με σοβαρά επεισόδια.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΡΜΗ-ΕΝΩΣΗΣ
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΙΚΟΥ

Οι συνθήκες ύπαρξης του Ερμή ως επίσημου σωματείου με τις ιδιαίτερες οικονομικές και λοιπές αγωνιστικές υποχρεώσεις και σε συνδυασμό της μη λειτουργίας του Ζηρινείου έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθένησή του. Σύμφωνα με επιστολή οπαδών του σε αθλητική εφημερίδα, ο Σύλλογος βρίσκεται σε παρακμή λόγω αποχώρησης των ποδοσφαιριστών του, της αποχής, λόγω ασθένειας του ποδοσφαιριστή Δημήτρη Ψάλτη αλλά και της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους διοικητικούς παράγοντές του. Έτσι καθώς η Ένωσις, επίσημο πλέον σωματείο, εμφανίζει ιδιαίτερη δραστηριότητα τα δύο σωματεία αποφασίζουν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συγχωνευθούν όταν μάλιστα στο προσκήνιο εμφανίζεται και «κοινός εχθρός», ο Αθλητικός Όμιλος Κηφισιάς (ΑΟΚ) ο οποίος αναγνωρίζεται και αυτός και θα συμμετάσχει στο προσεχές πρωτάθλημα.
Τελικά στις 12 Σεπτεμβρίου δημοσιεύεται στην εφημερίδα Αθλητικό Βήμα το ακόλουθο κείμενο:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
ΕΡΜΟΥ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

Τα δυο ποδοσφαιρικά Σωματεία, του Ομίλου Φιλάθλων Ερμού (δ? κατηγορίας Αθηνών) και του Γυμναστικού Συλλόγου Ενώσεως Νέας Ερυθραίας συγχωνεύθησαν υπό την επωνυμίαν «Πανερυθραϊκός Αθλητικός Όμιλος και υπ? αυτήν την επωνυμίαν θα κατέρχωνται εις το πρωτάθλημα Γ.? κατηγορίας Αθηνών τις προσεχούς περιόδους. Όθεν οι προσκλήσεις και η αλληλογραφία εν γένει δέον να απευθύνεται προς τον Πανερυθραϊκόν Αθλητικόν Όμιλον Νέας Ερυθραίας τηλέφωνο 01-734 και 01-631.
Με αυτό τον τρόπο αρχίζει μια νέα αθλητική περίοδος η οποία διατηρείται ζωντανή μέχρι σήμερα μέσα από τους 2000 και πλέον ποδοσφαιρικούς αγώνες του Πανερυθραϊκού.
Η αρχή των αγώνων αυτών γίνεται με τη φιλική συνάντηση με τον Αθηναϊκό (Α΄ Κατηγορίας ΕΠΣΑ) 1-2 (1-1) στις 12 Σεπτεμβρίου στο Ζηρίνειο ενώπιον 2.000 θεατών.
Στις 3 Οκτωβρίου ο Πανερυθραϊκός εμφανίζεται επίσημα στην εορτή έναρξης πρωταθλημάτων της ΕΠΣΑ στο γήπεδο του Παναθηναϊκού:
Αριθμός μητρώου ομάδας στην ΕΠΣΑ: 22 (Σήμερα ο αριθμός έχει υπερβεί τις 300)
Πρώτος πρόεδρος ο Κώστας Ζυμαράκης

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:
1938-1939

Το πρωτάθλημα Γ.΄ κατηγορίας ΕΠΣΑ διεξάγεται με τη συμμετοχή 11 ομάδων.
13 Νοεμβρίου 1938. Ημέρα Κυριακή. Ώρα 14.00 Ζηρίνειο
Αποτέλεσμα του πρώτου επίσημου αγώνα στην ιστορία του:
1. ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΙΚΟΣ-ΦΩΣΤΗΡ ΣΦΑΓΕΙΩΝ (ΤΑΥΡΟΥ) 1-3 (0-0)
4 Δεκ. ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ ? Νήαρ-Ηστ 3-1 (Γήπεδο Νήαρ-Ηστ)
11 Δεκ. ? Απόλλων Ν. Ιωνίας 0-1 (Ζηρίνειο)
– 26 Δεκ. 39 – Α.Ο.Κ. (ο αγώνας αναβάλλεται)
18 Ιαν 39 – Ιεράπολις 0-0
29 Ιαν – Ηλυσιακός 3-1 (1-1) (Ζηρίνειο)
5 Φεβρ. ? Αρμενική 4-0 (Ζηρίνειο)
12 Φεβρ. ?Άφοβος 3-1 (Ζηρίνειο)
26 Φεβρ. ? Α.Ο.Κ. Κηφισιάς 1-0 (Γήπεδο ΠΑΟ)
6 Μαρτ. ? Πανχαλανδριακός 2-0 (άνευ αγώνος)
12 Μαρτ. ?Άτλας 4-4 (Γήπεδο Ρουφ)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Βαθμοί Τέρματα
1. Άτλας     27     34-13
2. Απόλλων     25     21-07
3. Πανερυθραϊκός     24     21-11
4. Φωστήρ     24     23-11
5.Α.Ο.Κ.     23     25-19
6.Ιεράπολις     23     23-8
7. Παγχαλανδριακός     18     18-22
8. Ν. Ηστ.     15     17-24
9. Ηλυσιακός     13     11-32
10. Αρμενική     11     8-38
11. Άφοβος     10     8-21

Ο Πανερυθραϊκός λόγω ισοβαθμίας στη 3η θέση σε αγώνα κατατάξεως νικάει τον Φωστήρα 1-0 (Γήπεδο ΑΕΚ).
Ακολουθούν αγώνες «μπαράζ» των τριών πρωτοπόρων για την άνοδο:
26 Μαρ. 39 ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΙΚΟΣ- ΑΤΛΑΣ 0-3
2 Απρ. 39 ΑΤΛΑΣ ? ΑΠΟΛΛΩΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ 4-2
9 Απρ. 39 ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΙΚΟΣ ? ΑΠΟΛΛΩΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ: Δε δημοσιεύτηκε αποτέλεσμα.
Τελικά ανήλθαν στη Β? κατηγορία οι πέντε πρώτες ομάδες της Γ!

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 1928-1939

Ο Πανερυθραϊκός με την πρώτη εμφάνισή του σε πρωτάθλημα καταλαμβάνει την 2η θέση (7 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες) και ανέρχεται πανηγυρικά στη Β΄ κατηγορία ΕΠΣΑ. Επόμενη άνοδος θα πραγματοποιηθεί ύστερα από 17 χρόνια στην περίοδο 1954057
Στην αρχή η απόδοσή του δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών των οπαδών του οι οποίοι διαμαρτύρονται με συγκέντρωση στα γραφεία του Συλλόγου. Κατόπιν εμφανίζεται εντυπωσιακή πρόοδος και τερματίζει αήττητος με 6 νίκες και 1 ισοπαλία εκτός έδρας με τον πρωταθλητή Άτλαντα.
Κομβικό σημείο ο αγώνας με τον ΑΟΚ ο οποίος μάλιστα αναβλήθηκε τρεις φορές λόγω…. αναμενόμενων επεισοδίων.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις μεταξύ ομάδων Ερυθραίας ?Κηφισιάς παραδοσιακά πάντοτε διεξάγονται με μεγάλο φανατισμό και αρκετές φορές διακόπτονται λόγω συγκρούσεων στην εξέδρα αλλά και στον αγωνιστικό χώρο.
Εφημερίδα της εποχής τις χαρακτηρίζει «Τρωϊκό Πόλεμο». Ο συγκεκριμένος αγώνας τελικά γίνεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στις 9:30 το πρωΐ ώστε να περιοριστεί η προσέλευση οπαδών και με τον καλύτερο τότε διαιτητή Δ. Τζιτζή
Με τη λήξη του αγώνος σύμφωνα με δημοσίευμα:
«Οι ποδοσφαιριστές ανηρπάργησαν στους ώμους των φιλάθλων του ςοι οποίοι αλαλάζοντες τον έφεραν θριαμβευτικώς στα φορτηγά αυτοκίνητα εκκινώντας πανηγυρική πορεία προς την Ερυθραία».
Παρενθετικά το ίδιο φαινόμενο παρατηρείτε ύστερα από 15χρόνια το 1954 στο ίδιο γήπεδο με την αιτιολογία χιονόπτωσης στην Κηφισιά αν και ο αγώνας γίνεται την άνοιξη.
Τελικά τη νίκη κατέκτησε ο Πανερυθραϊκός 1-0 με τέρμα στο 66΄αν και απώλεσε πέναλτυ στο 5΄.

Άλλα αξιόλογα περιστατικά
της αγωνιστικής περιόδου:
-Σε Δημοσίευμα Αθλητική εφημερίδας επαινεί την εξαίρετη αγωνιστική και αθλητική διαγωγή του Πανερυθραϊκού παρά το «γλίσχρα» μέσα που του παρέχει η κοινότης της Κηφισιάς την οποία προτρέπει να τον υποστηρίξει εξ? ίσου με τον Α. Ο. Κηφισιάς διότι ετίμησε το προάστιο.
Άραγε αυτή η διαπίστωση λόγω απερχομένου Καλλικράτη μήπως είναι ….προφητική;
-Στις 23 Νοέμβρη 1939 αποκλείεται από τη Μικρασιατική Ένωση (Β΄κατηγορίας) σε αγώνα κυπέλλων Ελλάδος με 0-1
-Στις 15 και 22 Ιανουαρίου 1940 ηττάται εκτός έδρας από την Παλλαμιακή 1-0 και τον Ολυμπιακό Λαμίας 3-2 ενώπιον 4.500 θεατών σε κάθε αγώνα, με διαιτητή τον Ερυθραιώτη Καραδημήτρη.
-Αμέσως μετά τον πρώτο αγώνα στο Ζηρίνειο αγωνίζεται σε πρώτο αγώνα και ο ΑΟΚ και ηττάται από τον Ηλυσιακό 2-3 (τερματοφύλακας του ΑΟΚ ο Ερυθραιώτης Αντώνης Γλυκουδάκης (Γλυκός) του οποίου γιός και εγγονός αγωνίζονται αργότερα στον Πανερυθραϊκό.
-Επίσης μεταβαίνει στη Σύρο και αγωνίζεται με τον Παγκυκλαδικό (δεν υπάρχει αποτέλεσμα)
-Η ομάδα ενισχύεται με 2.000 δρχ. από την ΕΣΠΑ

Οι πρώτοι Ποδοσφαιριστές
του Πανερυθραϊκού:
Κώστας και Γιάννης Μπαλλής, Νίκος Δασκαλάκης, Χρήστος Αμβραζής (Ματζουρέκας) Ιωακείμ Κερένης, Δημήτρης Ψάλτης, Μήτσος Μπελενιώτης, Κώστας Βουρλιωτάκης, Χρίστος Πίσσαρης, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Γιώργος Δημάκης (ΑΧΕΠΑΣ)Σωτήρης Δημάκης (Σκίλλα), Αντώνης Δελληγιάννης Μέντωρ (;) Χαλκούρης (;)Γεωργαντάκης (;) και φυσικά ο Δημήτρης Μαρκομπότσαρης (πραγματικός Μπότσαρης)

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1939-40

Στο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας ΕΠΣΑ 1939-40 συμμετέχουν 12 ομάδες.
Στα αποτελέσματα των αγώνων που διεξήχθησαν όλοι στο Ζηρίνειο:
1. 15 Οκτ. 39 Πανερυθραϊκός-Φωστήρ 3-1
2. 22 Οκτ. ?Απόλλων Ν Ιωνίας 4-3
3. 29 Οκτ. ?Αττικός 1-1
4. 5 Νοε -Νήαρ Ηστ 3-0
5. 12 Νοε -Ελληνορωσσικός 3-2
6. 26 Νοε – Άτλας 0-1
7. 10 Δεκ – Γουδί 0-1
8. 25 Δεκ -Ολυμπιάς 5-0 Β΄ομάδες 3-2
9. 2 Ιαν 40 -Αρίων –
10. – -ΑΟ Κηφισιάς –
11. – -Μικρασιατική –
Σημειώσεις Τα ελλειπόντα αποτελέσματα, θέση κατάταξης και τα λοιπά απολογιστικά στοιχεία σε προσεχές φύλλο.
-Στην ίδια περίοδο σε αγώνα κυπέλλου : ο 19 Νοε 1939 Ζηρίνειο: ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΙΚΟΣ-ΑΟΚ 0-1 κατόπιν παρατάσεως .
Ο αγώνας ενώπιον 2.000 θεατών διεξήχθηκε και έληξε κατά περίεργο τρόπο χωρίς επεισόδια και λοιπά παρατράγουδα.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ 1940-1941
Διεξήχθη μόνο ο αγώνας:
ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΙΚΟΣ-Ελληνορρωσικός 1-0 Ημέρα Κυριακή.
Την άλλη μέρα τα χαράματα ξέσπασε ο πόλεμος. Η αθλητική ζωή διακόπτεται εντελώςκαι αρχλιζει πάλι τον Ιανουάριο του 1945.

Στο προσεχές φύλλο:
Νίκος Ανδρεαδάκης:
Ο Λυθριανός πρωταθλητής Ελλάδας
Σπύρος Γιαγκάζης:
ο ξυπόλητος μαραθωνοδρόμος
Γιώργος Δρυμπέτης:
Σκοπευτής Κολυμβητής και ξιφομάχος
Άλλοι Ερυθραιώτες αθλητές του στίβου και του βόλεϋ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.