Με προσκεκλημένο τον καθηγητή Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέα και στοχαστή Βασίλη Καραποστόλη, εγκαινιάστηκε, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, η πρώτη εκδήλωση των Λογοτεχνικών συναντήσεων του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας που κλείνει φέτος τα τρία χρόνια ζωής.
Παρά το τσουχτερό κρύο, πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τη βραδιά. Ανάμεσά τους, η Δήμαρχος Νέας Ερυθραίας  Βασιλική Ταμβάκη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Κηφισιάς Γιώργος Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου  Μαρία Μενδωνίδου, τα μέλη του Δ.Σ του Δήμου Νέας Ερυθραίας Κατερίνα Μουστάκη και Μαρίνα Πετούση, τα μέλη Δ.Σ του Πνευματικού Κέντρου Στέλλα Καρακούλη και Νάνσυ Σφαντού, η Πρόεδρος του ΚΑΠΗ  Έφη Κούτση, η εκπρόσωπος του Δ.Σ του Συλλόγου Φίλων Πολιτείας κ. Ξανθάκη, οι καθηγητές Πανεπιστημίων Γιάννης Πανούσης, Γιάννης Μεταξάς, Λίτσα Τσοκανή και Ευάγγελος Σόρογκας, ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς και πολλοί άλλοι.
Όπως σε όλες τις εκδηλώσεις, τον συγγραφέα παρουσίασε η Λίνα Σόρογκα-Τροχαλίτου, μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου και συντονίστρια της βραδιάς, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. «Οι μικρόκοσμοι είναι αυτοί που δημιουργούν τη δράση και την ιστορία. Και εμείς τώρα είμαστε ένας μικρόκοσμος γιατί μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις απόψεις μας βιώνοντας διαφορετικά την καθημερινότητα. Γιατί ο λόγος είναι η απαρχή της δημιουργίας και της προόδου. Γιατί ο πολιτισμός είναι η σημειολογία μικρών εστιών αντίδρασης-δράσης για να αντιμετωπίσουμε δημιουργικά τη νέα πραγματικότητα».
Με αφορμή το απολύτως επίκαιρο βιβλίο του Βασίλη Καραποστόλη «Διχασμός και Εξιλέωση, περί πολιτικής ηθικής των Ελλήνων», το θέμα της συζήτησης επικεντρώθηκε γύρω από «Το Εγώ και οι Άλλοι στην ελληνική κοινωνία».
Στο νέο του βιβλίο, ο συγγραφέας θίγει περιπτώσεις ατόμων που είδαν πέρα από το εγώ τους και εργάστηκαν για το κοινωνικό σύνολο. Παρουσιάζει ιστορικά πρόσωπα και ευεργέτες του τόπου μας, καθώς και τις διενέξεις, τις φιλονικίες, τις φθορές και τις απογοητεύσεις που βίωσαν, προκειμένου να γίνουν «δότες» για την πατρίδα.
Το βιβλίο παρουσιάζει ένα από τα βασικά γνωρίσματα του νεοελληνικού βίου, την τάση «αυτοκαταστροφής» και την επιθυμία για «υπέρβαση», όπως εκφράζεται μέσα από ιστορικά παραδείγματα που ξεκινούν από το εθνολογικό ιδεολογικό υπόστρωμα του ?21 και φτάνουν μέχρι το έπος του ?40 και τον εφιάλτη του Εμφυλίου. Μεταξύ άλλων, η κ. Σόρογκα ανέφερε ότι «είναι ένα κοινωνικό δοκίμιο για την ανατομία της πολιτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων. Παρουσιάζει κορυφώσεις μιας ηρωικής αυτοϋπέρβασης και αυτοθυσίας κάποιων Ελλήνων πολιτικών από την επανάσταση του ?21 μέχρι την Εθνική αντίσταση του ?40.»
Στη συζήτηση, έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στις φυσιογνωμίες μεγάλων πρωταγωνιστών της ιστορίας, όπως αυτή του Γεώργιου Καραϊσκάκη, στη θεώρηση της εθνικής ευεργεσίας, που είναι «μια άλλη όψη δοτικότητας», με αναφορές στους Ζάππα, Βαρβάκη, Χατζηκυριάκο και Καπλάνη, στην παρουσίαση πολιτικών προτύπων όπως του Παύλου Μελά, του Ίωνα Δραγούμη, του Χαρίλαου Τρικούπη και του Ελευθερίου Βενιζέλου. Αυτά τα ιστορικά πρόσωπα, παρά τις πικρίες και αντιφάσεις τους, έγιναν «δότες» για την πατρίδα.
Ο Βασίλης Καραποστόλης διεισδύει στην ένταση των σχέσεων μεταξύ ατόμου και συνόλου μέσα στην ελληνική ιστορία. Εξετάζει θεμελιώδη ανθρώπινα πάθη, όπως η φιλοδοξία και η υστεροφημία, αλλά και αξίες όπως η ανιδιοτέλεια απέναντι στο προσωπικό συμφέρον. Με διεισδυτικό βλέμμα, ευαισθησία αλλά και με τη γνωστή νηφαλιότητα που τον διακρίνει, ο συγγραφέας σηκώνει την αυλαία της Ιστορίας και κάνει το κοινό που παρακολούθησε τη λογοτεχνική αυτή συνάντηση, θεατή μπροστά στο ελληνικό δράμα που μοιάζει να επαναλαμβάνεται.
Ο Βασίλης Καραποστόλης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Stirling της Σκωτίας. Είναι καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Φιλοσοφία της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού. Έχει εργαστεί για την κρατική Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, και είναι τακτικός συνεργάτης στην εφημερίδα «τα Νέα». Από το 1983, έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών, δοκιμίων και άρθρων για τα ήθη και την ηθική, καθώς και για το δημόσιο και ιδιωτικό βίο στο σύγχρονο κόσμο. Εκτός από δοκίμια και μελέτες, έχει γράψει και λογοτεχνικά έργα, όπως διηγήματα, μυθιστορήματα, αφηγήσεις, ταξιδιωτικά και άλλα. Μερικά από αυτά είναι «Το χάρισμα», «Χορεύοντας μόνη της», «Ψυχές με στόμα», «Χειροποίητη πόλη» και άλλα.
Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστήριο λόγο της Δημάρχου Νέας Ερυθραίας, η οποία χαρακτήρισε τον Βασίλη Καραποστόλη πνευματικό δότη και σύγχρονο φιλόσοφο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.