233-laiki.jpgΕκκρεμεί η συγκατάθεση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών

Στις οδούς Χρ. Σμύρνης και Ομήρου αναμένεται να μεταφερθεί σε πρώτο στάδιο από την 1η Φεβρουαρίου και μέχρι τις 15 Ιουνίου η λαϊκή αγορά της Νέας Ερυθραίας, σύμφωνα τουλάχιστον με την κατά πλειοψηφία απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Νέας Ερυθραίας. Εγκρίθηκαν συνολικά τέσσερις θέσεις στην πόλη για τη λειτουργία της λαϊκής τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι και τη λήξη της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, καθώς απαιτείται και η συγκατάθεση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθηνών-Πειραιώς για την έγκριση των συγκεκριμένων θέσεων. Σύμφωνα με την τελική πρόταση της δημάρχου που εγκρίθηκε με 13 ψήφους υπέρ και πέντε ψήφους κατά, μετά το διάστημα των πρώτων τεσσεράμισι μηνών που προβλέπεται να λειτουργήσει στις οδούς Χρ. Σμύρνης και Ομήρου, η λαϊκή αγορά θα μεταφέρεται ανά τρίμηνο σε τέσσερις συγκεκριμένες περιοχές του δήμου. Αναλυτικά, αυτές έχουν ως εξής:
1/2/2008 έως 15/6/2008 στις οδούς Χρ. Σμύρνης και Ομήρου,
16/6/2008 έως 15/9/2008 στην οδό Παπαναστασίου,
16/9/2008 έως 15/12/2008 στις οδούς Δαβάκη και Κύπρου,
16/12/2008 έως 16/3/2009 στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου και Κανάρη.
Η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη κατ αρχήν επέμεινε στην άποψή της ότι οι καταλληλότερες θέσεις για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς είναι οι οδοί στις οποίες αναπτυσσόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή, οι οδοί Ευαγγελιστρίας και Σεβδικίου. Παρόλα αυτά, η προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που εξαιρούσε τους δρόμους αυτούς για διάστημα τετραετίας, δεν έδινε τα περιθώρια στη διοίκηση να επαναφέρει το θέμα αυτό. Άλλωστε, έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των δυο οδών που ζητούσαν την απομάκρυνσή της, καθώς λειτουργεί εκεί εδώ και δεκαετίες, άνοιξε το θέμα της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και την ανάγκη εξεύρεσης νέων θέσεων στην πόλη. Η πρόταση της διοίκησης για τις τέσσερις συγκεκριμένες θέσεις βασίστηκε, σύμφωνα με τα όσα είπε η δήμαρχος, σε πρότερη απόφαση της επιτροπής χωροταξίας και περιβάλλοντος, η οποία πρότεινε αρκετούς δρόμους ως κατάλληλους για την ανάπτυξή της. Παρόλα αυτά, το γεγονός αυτό αμφισβητήθηκε από τους δημοτικούς σύμβουλους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επέμειναν ότι δεν είχε υπάρξει μια τέτοια τελική απόφαση της επιτροπής για την εισήγηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.
Από την πλευρά της Συνεργασίας προτάθηκε η λειτουργία της λαϊκής αγοράς για το 2008 ανά τρίμηνο στις οδούς Χρ. Σμύρνης και Ομήρου, Δαβάκη, Παπαναστασίου και στη Γ. Παπανδρέου. Όπως τόνισε ο Δ. Μπουρίκας, για το επόμενα χρόνια θα έπρεπε να εξαντληθεί με σοβαρότητα το θέμα και να υπάρξει διαπαραταξιακή συμφωνία για την ανάπτυξη της λαϊκής σε όλες τις πολεοδομικές ενότητες του δήμου. Από την πλευρά των Δυνάμεων, η Κατερίνα Μουστάκη πρότεινε τους δρόμους γύρω από τα οικόπεδα του ΤΑ ΠΟΤΕ και την οδό Εθνικής Αντιστάσεως ως τους καταλληλότερους χώρους για την ανάπτυξη της λαϊκής αγοράς με την παράλληλη πύκνωση των δρομολογίων της εσωτερικής συγκοινωνίας. Οι Πολίτες Νέας Ερυθραίας και ο επικεφαλής τους Γιάννης Τσαγκάρης κατέθεσε ένα πλήρες πλάνο για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς ανά τρίμηνο χωρίς να επαναλαμβάνεται στο ίδιο σημείο σε διάρκεια τεσσάρων ετών, ενώ έθιξαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η διοίκηση αυτοσχεδιάζει στο θέμα αυτό. Η Μαρίνα Πετούση από τη Δημοτική Αναγέννηση χαρακτήρισε τη λαϊκή αγορά ως «χάπενινγκ» και ζήτησε να εξεταστεί ακόμη και μια πιθανή κατάργησή της, διαμαρτυρόμενη επίσης για το γεγονός ότι υπήρξε πρόταση για τη χρησιμοποίηση των δασικών χώρων του ΤΑΠ ΟΤΕ. Τέλος, ο Κωστής Χαλκιαδάκης από την παράταξη της ΡΕΚΕ υποστήριξε την άποψη της σταθερής και μόνιμης ανάπτυξης της λαϊκής αγοράς έξω από το κέντρο της πόλης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.