222-laografiko.jpgΟ πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Κυριάκος Μαρτάκης προανήγγειλε την «έξοδο» του συλλόγου από τη Νέα Ερυθραία

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα και προς όλες τις αρμόδιες αρχές υπέβαλε το Αστυνομικό Τμήμα κατά του προέδρου της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας για την αυθαίρετη κατασκευή στο δημοτικό χώρο του Λαογραφικού Μουσείου και με αφορμή προηγούμενο ρεπορτάζ της «Ν.Ε.». Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα, ο πρόεδρος κ. Μαρτάκης δήλωσε εκ μέρους της Ένωσης Μικρασιατών ότι θα κατεδαφίσουν τελικά το αυθαίρετο αλλά και ότι θα αποχωρήσουν ως σύλλογος από τη Νέα Ερυθραία.
Το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο είχε το γενικό τίτλο «μεταλλική κατασκευή και σκέπαστρο στην Ένωση Μικρασιατών» και ήρθε στην ημερήσια διάταξη έπειτα από έγγραφη καταγγελία του αντιπροέδρου του Σώματος, συμβούλου της Συνεργασίας, Μιχάλη Κούτα, αλλά και του Γιάννη Τσαγκάρη από τους Πολίτες Νέας Ερυθραίας. Στην αίθουσα επικράτησε ένταση, καθώς αρκετά μέλη της Ένωσης είχαν συγκεντρωθεί εκεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προθέσεις και τις ενέργειες του δήμου, ενώ η υπόθεση της αυθαίρετης κατασκευής στο δημοτικό χώρο φαίνεται ότι συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ακόμη και από την αναθεώρηση του ΓΠΣ που συζητήθηκε προηγουμένως. Η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη αναφέρθηκε στη μήνυση που κατέθεσε η Αστυνομία κατά του προέδρου Κυριάκου Μαρτάκη αλλά και το ιστορικό του θέματος, από το Σάββατο 11 Αυγούστου, οπότε ξεκίνησαν οι παράνομες εργασίες στο δημοτικό χώρο. Με έγγραφό της στις 24 Αυγούστου προς της Νομική Υπηρεσία του δήμου ζητεί να της απαντήσει «με ποιο τρόπο ο δήμος μπορεί να επιβάλλει την κατεδάφιση», αφού επισημαίνει ότι «σε δημοτικό χώρο που είχε παραχωρηθεί προ του 1994 στην Ένωση Μικρασιατών, ο πρόεδρος της Ένωσης, χωρίς να ενημερώσει τον δήμο, με δαπάνες του ανέγειρε μεταλλικές κολώνες με στέγη». Η δήμαρχος, απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, διευκρίνισε ότι «ο κ. Μαρτάκης δεν είχε την ανοχή της διοίκησης» για την αυθαίρετη κατασκευή, η οποία έγινε χωρίς καμία μελέτη στατικότητας και τελικά πρότεινε: «Αναγνωρίζοντας την παρανομία, δεν θα προχωρήσουμε σε καμία αυτοδικία, επιλέγουμε τη δικαστική οδό με προσφυγή του δήμου για διατάραξη νομής του χώρου».
Η δήμαρχος κάλυψε και τις ενέργειες του αντιδημάρχου Δημήτρη Μωράκη, ο οποίος από τις 16 Αυγούστου επεσήμαινε με έγγραφό του προς τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της Ένωσης Μικρασιατών: «Παρά την πρόθεση που εκφράσατε κατά την επίσκεψή μας το Σάββατο 11/08/07 να σταματήσετε κάθε κατασκευή της πέργκολας στο δημοτικό ακίνητο που στεγάζεστε, εξακολουθείτε να συνεχίζετε. Όπως γνωρίζετε στο δημοτικό αυτό χώρο έχει δικαίωμα χρήσης η Ένωση Μικρασιατών και κάθε ενέργεια αυτού του είδους είναι διπλά κολάσιμη. Η δημοτική αρχή δεν επιθυμεί να προσφύγει σε διώξεις. Σέβεται την προσφορά κάθε πολίτη. Όμως κύριε πρόεδρε δεν έχετε αντιληφθεί το μέτρο των δικαιωμάτων σας και των πρωτοβουλιών σας, οι οποίες έφθασαν στο σημείο να είναι αντίθετες με το νόμο και τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επειδή λοιπόν επιβάλλεται να αποκατασταθεί η τάξη σας καλούμε να σταματήσετε όποια εξέλιξη του έργου και σε εύλογο χρόνο να επαναφέρετε τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση».
Παρόλα αυτά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας που έλαβαν το λόγο, ζήτησαν ουσιαστικά τη διατήρηση του αυθαιρέτου, υπεραμυνόμενοι των ενεργειών της Ένωσης Μικρασιατών, με το σκεπτικό ότι αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των πολεοδομικών παρανομιών σε δημοτικούς χώρους της Νέας Ερυθραίας.

Στη φόρα…       

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Δημάκης, μάλιστα, έβγαλε «στη φόρα» ονομαστικά όλες τις πολεοδομικές παρανομίες που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια σε δημοτικούς χώρους (κλειστό Στ. Καλαϊτζής, γήπεδα τένις κ.α.) αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο χώρο όπου συνεδριάζει σήμερα το Σώμα, το Σπίτι του Αθλητισμού, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι έχει καταπατηθεί μέρος του οικοπέδου από άλλον ιδιοκτήτη. Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν την αποκατάσταση της παρανομίας στο δημοτικό χώρο όπου στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο και χαρακτήρισαν την κατασκευή αυθαίρετη και επικίνδυνη, ζητώντας από τη διοίκηση να γνωστοποιήσει τις ενέργειες που πρόκειται να αναλάβει. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι το αυθαίρετο έχει ανεγερθεί σε δημοτικό χώρο και οποιαδήποτε καταγγελία της διοίκησης στις αρμόδιες αρχές, θα σημάνει αυτομάτως τη διαδικασία ποινικής και διοικητικής ευθύνης της δημάρχου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Κυριάκος Μαρτάκης, μέσω των επευφημιών των μελών της Ένωσης, έδωσε τη δική του εξήγηση για τα γεγονότα, προαναγγέλλοντας στο τέλος την «έξοδο» της Ένωσης από τη Νέα Ερυθραία: «Εδώ και χρόνια ζητούμε οικονομική βοήθεια από τον δήμο μας και δεν έχουμε πάρει δραχμή. Εφτά χρόνια τώρα ζητούμε air condition για να συντηρηθούν τα 1280 ευαίσθητα κειμήλια των Μικρασιατών που υπάρχουν στο Λαογραφικό Μουσείο, αλλά ο δήμος δεν αξιώθηκε. Εάν δεν τα θέλετε εδώ, να τα πάρουμε. Παρακαλούμε όλους τους δημάρχους να φτιάξουμε μια αίθουσα δίπλα, γιατί δεν χωράμε. Αυτό που δεν κάνει ο δήμος, το κάνουμε εμείς. Γι αυτό και η κατασκευή είναι βαρέως τύπου γιατί δεν θα στεγάσει μόνο εμάς, αλλά και τις επόμενες γενιές. Η απάντηση της δημάρχου ήταν μην με μπλέκεις με τέτοια πράγματα. Επειδή δεν αντέχουμε άλλο την υποκρισία αποχωρούμε και την κατεδαφίζουμε».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.