γράφει ο Ιωάννης Καρατσιομπάνης,
Εκπαιδευτικός  2ου Γυμνασίου Κηφισιάς &  Δημότης  του διευρυμένου Δήμου Κηφισιάς

Mε αφορμή το πρωτοσέλιδο άρθρο στο  φύλλο της 18/02/2011 και  με τίτλο «ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ του  Γυμνασίου Εκάλης και συγχώνευσής του με το Γυμνάσιο Ν. Ερυθραίας» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και το οποίο υπογράφει ο υπεύθυνος σύνταξης Κος Κανελλόπουλος Γ., ο Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου μας Κος Χιωτάκης Ν. δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο:
«Είμαστε αντίθετοι και δεν πρέπει να κλείσει κανένα σχολείο στον δήμο. Εφόσον υπάρξει επίσημη απόφαση ή αίτημα του υπουργείου, το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου για μια συντονισμένη αντίδραση στο σχέδιο συρρίκνωσης της παιδείας».
Ακολούθησε η δήλωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου και Προέδρου πλέον της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) Κηφισιάς Κου Παναγιώτου :
«Δεν θα ξαναγυρίσουμε στα χρόνια που είχαμε ένα Γυμνάσιο στην Κηφισιά, το οποίο υποδεχόταν μαθητές από Κάλαμο, Βαρνάβα, Πολυδένδρι και αλλού. Έχουμε δηλώσει δημοσίως ότι διαφωνούμε με τις συγχωνεύσεις σχολείων».
Οι συνενώσεις των σχολείων όμως δεν είναι καινούργια είδηση κύριε Διευθυντά.
Ήδη από το Νοέμβριο μήνα, γνωρίζαμε  ότι το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρούσε σε συνενώσεις . Μια  διαδικασία την οποία «προπαγάνδιζε» και μάλιστα με πολύ εύστοχα επιχειρήματα.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς και σημερινός Αντιδήμαρχος, σε συνέντευξή του στις 17.12.2010 σε τοπική εφημερίδα της Κηφισιάς,  αναφερόμενος στο θέμα μας ήταν κάθετος ως προς την «παραφιλολογία» , όπως την χαρακτήρισε,που υπάρχει για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και δήλωνε:
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Είμαι κάθετος».
Στις 28.12.2010 ανήρτησα στο  kifisiapressblogspot.com  επιχειρηματολογία περί του αντιθέτου. Ότι δεν πρόκειται δηλαδή για απλή «παραφιλολογία», διότι ήδη οι περιφερειακοί διευθυντές συγκαλούν συσκέψεις των διευθυντών εκπαίδευσης με θέμα το σχεδιασμό συγχώνευσης σχολικών μονάδων. Ρωτούσα λοιπόν  «από πού αντλεί ο Κύριος  Βασίλης Ξυπολυτάς αυτή  την αισιοδοξία, όταν οι συζητήσεις και οι διεργασίες υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση σχεδίου εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας πληθαίνουν;»
Απάντηση καμία!
Οι ιθύνοντες του Δήμου μας, υπό την μέθη, προφανώς, της πρόσφατης εκλογικής τους νίκης,αφού  γιόρτασαν τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνέχισαν στο ίδιο εορταστικό κλίμα κόβοντας πίττες!
Στις 28/01/2011 οι Δήμαρχοι όλης της χώρας λαμβάνουν επιστολή από την Υφυπουργό Παιδείας Κα Χριστοφιλοπούλου αλλά και διευκρινιστική εγκύκλιο – στις οποίες αναφέρεται ο αρθρογράφος σας-  11136/Δ4/27-1-2011 με θέμα : «Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012»,  με την οποία  δίνει το δικαίωμα αλλά και τη δυνατότητα στους τοπικούς άρχοντες  να αποτυπώσουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους με γνώμονα τις αρχές της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα δημογραφικά στοιχεία της κάθε περιοχής. Η διαδικασία λοιπόν των συνενώσεων – ιδρύσεων σχολείων είναι ιδιαίτερη και αφορά την κάθε περίπτωση χωριστά. Έτσι, κάθε περιοχή  που εμφανίζει ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και αυξητική τάση μετοίκησης πληθυσμού, εξετάζεται  με ιδιαίτερη προσοχή.  «Η γνώμη των νέων Δήμων θα είναι βαρύνουσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας», τονίζει η Κα Υφυπουργός.
Άς αφήσουν λοιπόν κατά μέρος, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος, τις αοριστολογίες και τους λεονταρισμούς περί αντιδράσεων κ.λ.π.- τον τελευταίο καιρό άλλωστε πολλές δηλώσεις του είδους είδαν το φώς της δημοσιότητας και στον τοπικό τύπο της Κηφισιάς – και ας  απαντήσουν ειλικρινά στους μαθητές , τους γονείς  και τους εκπαιδευτικούς που αγωνιούν:
– Ποιες ενέργειες έκαναν σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο 11136/Δ4/27-1- 2011  που  ζητούσε να διαμορφώσουν και να υποβάλουν προτάσεις που θα αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής τους;
– Ποιές  προϋποθέσεις συνεργασίας με  τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους Προϊσταμένους Παιδαγωγικής και Επιστημονικής  Καθοδήγησης, τους Σχολικούς Συμβούλους, τους ΟΤΑ αλλά και  τους λοιπούς – εκπαιδευτικούς και μη – φορείς έχουν διαμορφώσει;
– Αν δεν έκαναν  τίποτε μέχρι τώρα,  τι προτίθενται να κάνουν στο εξής; Scripta manent, κύριοι!!
Υ.Γ. Σήμερα, 28.02.2011, την ώρα  που διαμορφώνεται αυτή η κατάσταση,λαμβάνει χώρα στο Υπουργείο Παιδείας, στις 10μ.μ. , ημερίδα με καλεσμένους τους Δημάρχους όλης της χώρας, για τις συγχωνεύσεις και τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Θέλω να πιστεύω ότι κάποιος θα έχει εκπροσωπήσει και το Δήμο μας και ότι θα μάθουμε επιτέλους κι εμείς τι μέλλει γενέσθαι.
Σε αναμονή απαντήσεων….

*Εκπαιδευτικός  2ου Γυμνασίου Κηφισιάς &  Δημότης  του διευρυμένου Δήμου Κηφισιάς