Τα έργα που θα προταθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Χιωτάκη, με τον αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, Γιώργο Μανιάτη, την Τρίτη 8 Μαρτίου.
Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκαν και οι έξι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κηφισιάς, ο κ. Μανιάτης ενημερώθηκε για τα έργα που υλοποιούνται στο νέο δήμο, καθώς και για εκείνα που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αναμένεται να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στόχος για τον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς αποτελούν τα αντιπλημμυρικά έργα σε Νέα Ερυθραία και Νέα Κηφισιά, για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ ζήτησε κατά προτεραιότητα και ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης. Όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά το τέλος της συνάντησης με τον αντιπεριφερειάρχη, «οι υπηρεσίες του δήμου παρακολουθούν, μελετούν και συνεργάζονται στενά με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής για όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν την Κηφισιά, ώστε με την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την υλοποίησή τους».
Ωστόσο, ο κ. Μανιάτης κατέστησε σαφές πως τα έργα για τα οποία έχουν γίνει συμβάσεις μεταξύ των πρώην δήμων και της Νομαρχίας Αθηνών, ακόμη και εκείνα τα οποία έχουν δημοπρατηθεί και έχουν ανατεθεί σε εργολάβους, πρόκειται να επανεξεταστούν από την Περιφέρεια Αττικής, στην αρμοδιότητα της οποίας έχουν περάσει μετά την κατάργηση της νομαρχίας. Τέτοια έργα είναι το πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη», η κατασκευή του 3ου Παιδικού Σταθμού στη Νέα Ερυθραία και αρκετά άλλα, για τα οποία όπως τονίζει στη «Ν.Ε.» ο δήμαρχος Κηφισιάς, «προσπαθούμε να διασώσουμε, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σχετικά με τη χρηματοδότησή τους». Σε ό,τι αφορά σε νέες μελέτες, που θα καταθέσει ο δήμος για χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, αυτές έχουν να κάνουν, κυρίως, με αναπλάσεις και έργα καλλωπισμού κοινόχρηστων χώρων.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Χιωτάκης, «στόχος μας είναι να προχωρήσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου, όπως είχαμε δεσμευθεί και η Κηφισιά τα επόμενα χρόνια να είναι ένας σύγχρονος και ισχυρός δήμος που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες, που θα σχεδιάζει, θα διεκδικεί, θα παρεμβαίνει αποτελεσματικά και θα υλοποιεί».

Σύντομα και οι προτάσεις
για ΣΔΙΤ από τους ΟΤΑ
Προτάσεις έργων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τα γνωστά ΣΔΙΤ, εντασσόμενα σε αναπτυξιακή προοπτική, θα κληθεί να καταθέσει σύντομα η αιρετή Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Ρήγας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μουσουρούλη, το υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφορικά με τον εντοπισμό και την προώθηση αναπτυξιακών έργων σε δήμους και περιφέρειες της Ελλάδας. «Η συνεργασία με τους ΟΤΑ θα είναι διαρκής και στοχεύει στην υποστήριξή τους για την ανάδειξη, ωρίμανση και δημοπράτηση αναπτυξιακών έργων ΣΔΙΤ», τονίζει ο υφυπουργός και θέτει σε προτεραιότητα την αξιολόγηση σε ζητήματα τεχνικής και νομικής ωριμότητας, σημειώνοντας πως «η ελλιπής προετοιμασία κατά το στάδιο επιλογής και ωρίμανσης των έργων μπορεί είτε να καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίησή τους, είτε ακόμα και να τα ακυρώσει».
Όπως ενημερώνει ο υφυπουργός το βουλευτή της ΝΔ, σε περιφερειακό επίπεδο, κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ επτά πυροσβεστικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα, ενώ δημοπρατείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έργο σχολείων, φοιτητικές εστίες στη Θράκη, καθώς και ολοκληρωμένο σύστημα τηλεματικής για την πληροφόρηση επιβατών της ΕΘΕΛ και του ΗΛΠΑΠ και τη διαχείριση του στόλου τους. Επιπλέον, άμεσα προκηρύσσονται έργα, όπως το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων νομού Θεσσαλονίκης, αυτόματο σύστημα συλλογής και διαχείρισης κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες Αττικής, δικαστικά μέγαρα στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης, σχολεία στην Κρήτη και δώδεκα αστυνομικές διευθύνσεις σε διάφορες πόλεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.