Με την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς να υψώνει πανό διαμαρτυρίας ενάντια σε Ε.Ε.-ΔΝΤ και να τίθεται επικεφαλής πορείας στο τέλος της παρέλασης στην κεντρική λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου της Νέας Ερυθραίας, υπό τις επευφημίες του κόσμου, αλλά και με μαθητές να «στρέφουν το βλέμμα αριστερά», αρνούμενοι να χαιρετίσουν τους επισήμους -σημειωτέον πως ήταν μεγάλη η αποχή από την παρέλαση, κυρίως των μεγαλύτερων μαθητών από τα τέσσερα δημόσια λύκεια της πόλης-, ολοκληρώθηκε ο εορτασμός για την επέτειο του «Όχι».
Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, «με ιδιαίτερη λαμπρότητα», όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Δήμου Κηφισιάς, παρουσία του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Άννας Κορογιαννάκη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, συμβούλων των τοπικών κοινοτήτων, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και πλήθους κόσμου.
Είχε προηγηθεί πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλου. Μετά το τέλος της λειτουργίας οι επίσημοι μετέβησαν πεζή στο Μνημείο Πεσόντων της Νέας Ερυθραίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Χορευτικά συγκροτήματα των σχολείων του Δήμου Κηφισιάς, αλλά και το επίλεκτο τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Νομικού Προσώπου «Δημήτρης Βικέλας» χόρεψαν ελληνικούς χορούς μπροστά από το χώρο όπου είχε στηθεί η εξέδρα των επισήμων.
Την παρέλαση στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου άνοιξε τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων με τις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες και ακολούθησαν οι πρόσκοποι, οι οδηγοί, τα νήπια, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια από τις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, αθλητικά σωματεία και η ομάδα εθελοντών, δασοπυροσβεστών-διασωστών με τα οχήματά τους. Ωστόσο, πολλοί ήταν οι μαθητές που φτάνοντας στην εξέδρα των επισήμων, έστρεψαν τα κεφάλια τους προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ άλλοι παρέλασαν κρατώντας πανό με το σύνθημα «Τιμή και δόξα στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους και μας έμαθαν να λέμε ΟΧΙ».

Τα «Όχι» του δημάρχου


Ένα μεγάλο «Όχι» στην κοινωνική εξαθλίωση, στη φτώχεια και την πείνα, στον εξευτελισμό της εργασίας, της παιδείας και της αυτοδιοίκησης, σε άλλες θυσίες σήμερα, χωρίς προοπτική για το αύριο, είπε και ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας. «Η 28η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα ιστορικής μνήμης, μια ημέρα εορτασμού και εθνικής υπερηφάνειας για την πατρίδα και το λαό μας. Τα σημαντικότερα μηνύματα του ΟΧΙ που πρέπει με κάθε τρόπο να κρατάμε φυλαχτό στην καθημερινότητά μας, αλλά και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, είναι η εθνική ενότητα και η ομοψυχία,  που είναι, ήταν τότε και παραμένουν μέχρι σήμερα τα βασικά συστατικά του πατριωτισμού μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χιωτάκης.
«Είμαστε αναγκασμένοι οι Έλληνες σήμερα», πρόσθεσε ο δήμαρχος Κηφισιάς, «με τσακισμένη την εθνική μας υπερηφάνεια, να ζητάμε τη στήριξη των οικονομικών δυνάμεων της Ευρώπης και υποχρεωμένοι σε οικονομική υποταγή για τα επόμενα 10 χρόνια. Βλέπουμε δίπλα μας, απέναντί μας παιδιά με πρόσωπα σκυθρωπά. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής κρίσης. Βιώνουμε στα σπίτια μας, την ανεργία και την υποαπασχόληση. Κατακτήσεις των εργαζομένων μετά από αγώνες χρόνων έχουν ισοπεδωθεί. Θεσμοί, πυλώνες της δημοκρατίας μας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ζούμε τραγικές στιγμές, που η δική μου γενιά δεν είχε γνωρίσει μέχρι σήμερα».
Και συνέχισε ο κ. Χιωτάκης: «Πρέπει να υπάρξει αντίδραση με δράση. Οφείλουμε ως κοινωνία, κράτος, εκκλησία, αυτοδιοίκηση, ιδιωτική πρωτοβουλία, να εκδηλώσουμε τον πατριωτισμό μας και να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι σε όσους δοκιμάζονται, από το υστέρημά μας. Η σημερινή μέρα είναι ευκαιρία να στείλουμε ένα δυνατό και ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να έχουν αντίκρισμα. Πρέπει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να μπορούμε να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και μόνο, χωρίς ‘‘τρόικα’’ και ‘‘επιτηρητές’’. Δεν μπορεί ο περιορισμός της εθνικής μας κυριαρχίας να επεκτείνεται για μία δεκαετία με αναμφίβολα αποτελέσματα».

Και πανό διαμαρτυρίας  απέναντι από την εξέδρα επισήμων

Στην εξέδρα των επισήμων, αν και είχαν προσκληθεί αρκετοί υπουργοί και βουλευτές, κάτοικοι των τριών δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Κηφισιάς, δεν παραβρέθηκε κανείς άλλος, πλην του βουλευτή Β’ Αθηνών της ΝΔ και πρώην δημάρχου Βριλησσίων, Αργύρη Ντινόπουλου. Σημειωτέον πως δεν παραβρέθηκε και κάποιος εκπρόσωπος του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Πάντως, δεν σημειώθηκε κάποιο άλλο «παρατράγουδο», όπως έγινε με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα. Μόνο η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς ύψωσε πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, με σύνθημα «Το ΟΧΙ του λαού σήμερα είναι το ΟΧΙ σε Ε.Ε. και ΔΝΤ», φώναξε συνθήματα, έριξε τρικάκια και μετέτρεψε την παρέλαση στο τέλος της σε διαδήλωση, ακολουθώντας την μπάντα του δήμου και υπό τη μουσική υπόκρουσή της, επευφημούμενη από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου, αλλά και σε μπαλκόνια και σε ταράτσες κτιρίων.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς: «Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να γιορτάζουμε την απόφαση και όχι το αποτέλεσμα. Είμαστε οι μόνοι που γιορτάζουμε την έναρξη και όχι τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως γιορτάζουμε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 και όχι τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Γιατί είναι η απόφαση να αγωνιστείς που μετράει. Γιατί είναι αυτή η απόφαση ο βασικότερος παράγων για την επιτυχία ενός αγώνα (αφού τίποτα δεν χαρίζεται). Αλλά και γιατί, από όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την έκβαση μιας μάχης, είναι η δική μας αποφασιστικότητα ο παράγων που εμείς μπορούμε να επηρεάσουμε αποφασιστικά. Το ΟΧΙ του 1940 δήλωνε την απόφαση του ελληνικού λαού να μη συνθηκολογήσει, αλλά να αγωνισθεί στον πόλεμο της Αλβανίας, αλλά και αργότερα, στην Εθνική Αντίσταση κατά των εισβολέων και των κατοχικών δυνάμεων. Το ίδιο ΟΧΙ αντίταξε και σήμερα ο ελληνικός λαός σε ολόκληρη τη χώρα. ΟΧΙ στη νέα κατοχή από την τρόικα που γίνεται πια απροκάλυπτη, ΟΧΙ σε μια λαομίσητη κυβέρνηση, ΟΧΙ σε ολόκληρο το σάπιο πολιτικό σύστημα, ΟΧΙ στην προσπάθεια αναίρεσης των λαϊκών κατακτήσεων ενός ολόκληρου αιώνα, ΟΧΙ στην εξόντωση του λαού, ΝΑΙ στον παλλαϊκό ξεσηκωμό που έρχεται και που θα τους σαρώσει. Το είχαμε ξανακάνει και πέρυσι στην Κηφισιά, ήταν στην Νέα Ερυθραία σήμερα. Μόνο που φέτος τα πράγματα ήταν πιο ώριμα, η λαϊκή υποστήριξη εμφανής και συνεχής».

Προηγούμενο άρθροΣτη Νέα Ερυθραία και με εκδηλώσεις λαϊκής δυσαρέσκειας η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του Δήμου Κηφισιάς
Επόμενο άρθροΑποδέχτηκαν ομόφωνα τη μελέτη για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Καστρί & Πολιτεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.