Για να συναντήσει την Αργώ στην Κολχίδα το καλοκαίρι του 2009, ένας Έλληνας πραγματοποιεί το μύθο μόνο με την ανθρώπινη δύναμη, επαναλαμβάνοντας την Αργοναυτική Εκστρατεία με το ποδήλατό του. Μόνος, χωρίς καμία υποστήριξη ή βοήθεια σε 68 ημέρες καλύπτει 6.150 χιλιόμετρα στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και στα βάθη της Ανατολής μέχρι την επιστροφή στην Ιωλκό με μια χούφτα γη της Κολχίδας.
Περνώντας από την Προποντίδα, την Κωνσταντινούπολη, τη Βιθυνία, την Παφλαγονία, τη Σινώπη, τη γη των Αμαζόνων, τον Πόντο, την Κολχίδα, την Καππαδοκία, το Δρόμο του Μεταξιού, τη Μαγνησία, την Ιωνία, στη διαδρομή του ανακαλύπτει διαχρονικά σημάδια του μύθου της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικρασίας. Με τη φωτογραφική του μηχανή καταγράφει τόπους και ανθρώπους και αποτυπώνει το παρόν όπως το αντικρίζει στα μάτια που συναντά στην πολιτιστική του διαδρομή, μεταφέροντας εικόνες που μάς ταξιδεύουν σε ένα χωροχρόνο που βρίσκεται μακριά αλλά πιο κοντά απ? όσο θα περιμέναμε.
Ο ποδηλάτης Ιωάννης Γερόπουλος, ένας σύγχρονος Ιάσονας, κατέφθασε από το Βόλο με το ποδήλατό του, αυτή τη φορά στο φιλόξενο χώρο της Ένωσης Μικρασιατών στη Νέα Ερυθραία, για να διηγηθεί σε ένα πολυπληθές ακροατήριο το οδοιπορικό του  και χειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκομένους.
Ήταν μια εκδήλωση με τίτλο «Το ταξίδι του Ιάσονα» που διοργάνωσαν τη Δευτέρα 30 Μαΐου η Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας και ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα των Πεζών Κηφισιάς, υπό την αιγίδα του Δήμου Κηφισιάς.
Παρέστησαν ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, οι αντιδήμαρχοι Στάθης Κύρλος και Νίνα Βλάχου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Βάρσος, Αγγελική Συνοδινου, Φώτης Δημάκης, Αντώνης Μπιτζάνης, Κατερίνα Μουστάκη, Γιώργος Σκορδίλης, Γιάννης Διονυσιώτης και οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Ερυθραίας, Μαρίνα Πετούση, Αντωνία Μπομπάκου, Χρυσούλα Αγουρίδα.
Μετά το χαιρετισμό από τον πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών, Κυριάκο Μαρτάκη, ο Ιωάννης Γερόπουλος άρχισε την παρουσίαση της πορείας του προς την Κολχίδα,  δείχνοντας το βίντεο που είχε τραβήξει ο ίδιος, με μουσική υπόκρουση και καταπληκτικές εικόνες. Για δυο ώρες και δεκαπέντε λεπτά επικράτησε σιγή μέσα στην αίθουσα των Μικρασιατών, αλλά ένας μεγάλος θαυμασμός για τον άθλο αυτόν του Ιωάννη Γερόπουλου. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος: «Γεννήθηκα στον τόπο που γέννησε τον Ιάσονα. Τα πρώτα παραμύθια τα άκουσα από το στόμα της μικρασιάτισσας γιαγιάς μου. Τα δεύτερα, από το στόμα του δασκάλου μας στο δημοτικό, που φύτεψε μέσα μας έναν θαυμασμό για τις περιπέτειες των Αργοναυτών, καθώς ξεκίνησαν οι ήρωες από τα μέρη μας για τη μακρινή Κολχίδα. Μικρό παιδί, ονειρευόμουνα το μεγάλο ταξίδι. Όταν κατασκευάστηκε η Αργώ -η δική μας αληθινή Αργώ, το δημιούργημα της πόλης μας και του ??υλιήεντος?? Πηλίου μας- όλοι ξέραμε ότι κάποτε θα έφτανε στην Κολχίδα. Ωστόσο όταν έγινε φανερό ότι η Αργώ δεν θα πήγαινε στην Κολχίδα με το κουπί, όταν δηλαδή συνειδοποίησα ότι δεν θα καθόμουν σε ένα από τα πενήντα κουπιά της, κατέστρωσα το σχέδιό μου: να πάω εκεί με το ποδήλατο μου. Για δύο χρόνια σχεδίαζα το ταξίδι και περίμενα τη στιγμή κατά την οποία η Αργώ θα πήγαινε στην Κολχίδα. Η στιγμή ανακοινώθηκε και θα έπρεπε εκείνη τη στιγμή να βρίσκομαι εκεί – τη στιγμή της πραγματοποίησης του παιδικού ονείρου».
Για να συνεχίσει ο κ. Γερόπουλος: «Στο ταξίδι αυτό εκπλήρωσα τους στόχους που είχα εξαρχής θέσει. Πραγματοποίησα την Αργοναυτική Εκστρατεία μόνο με την ανθρώπινη δύναμη και χωρίς καμία υποστήριξη ή βοήθεια. Ανίχνευσα τα σημάδια της παρουσίας του ελληνικού πολιτισμού στη Μικρασία, στον χώρο που ανέκαθεν συνιστούσε χωνευτήρι και γενέτειρα πολιτισμών και την πολιτισμική γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Και βεβαίως με ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς από εκεί ακολούθησε και ο δυτικός πολιτισμός, με αφετηρία τους Ίωνες φιλοσόφους. Στο μεταξύ έκανα και ένα ταξίδι ακόμα πιο προσωπικό – αναζήτησα και βρήκα τη γη προγόνων, όπου γεννήθηκαν και έζησαν μέχρι τη στιγμή που έφυγαν το 1922 στην Ελλάδα. Στα 49 μου χρόνια εκεί βρήκα και τις πηγές του πρώτου μου παιδικού μύθου.
Σε 68 μέρες έκανα 6.150 χιλιόμετρα αποκλειστικά και μόνο με τη δική μου δύναμη, οδηγώντας το ποδήλατο μου με συνολικό βάρος 130 κιλά σε βουνά ψηλά μέχρι τα 2.300 μέτρα και επιβιώνοντας για 100 χλμ. την ημέρα σε δρόμους άγριους και επικίνδυνους. Μόνος, εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης, την κούραση και τους κινδύνους των δρόμων της ανατολής, επέστρεψα σώος και αβλαβής και αζημίωτος χωρίς ασθένεια ή απώλεια. Και όμως ξέρω, ότι πάντα θα νιώθω αποζημιωμένος και πλούσιος, έχοντας ως μοναδική παρακαταθήκη τις μνήμες και τις εμπειρίες που αυτό το ταξίδι μού άφησε, μαζί με μια χούφτα γη της Κολχίδας που έφερα πίσω στην πατρίδα μου».
Με το πέρας της ομιλίας ο κόσμος βγήκε στο αύλειο και καταπράσινο χώρο της Ένωσης Μικρασιατών, όπου τους περίμεναν μεζέδες που είχαν φτιαχτεί με μεράκι και σπιτική φροντίδα από τα μέλη του χορευτικού συλλόγου και της χορωδίας της Ένωσης Μικρασιατών. Η χορωδία του συλλόγου, αν και ηλικίας μόνο 4 μηνών, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και κέρδισε τον θαυμασμό όλων. Κατόπιν, το χορευτικό της Ένωσης Μικρασιατών παρουσίασε χορευτικές επιτυχίες από τα παράλια της Μικράς Ασίας  και έδωσε διαπιστευτήρια μεγάλης επιτυχίας προσεχώς στην γιορτή. Οι καλοί μεζέδες, το ποτό και η καλή παρέα έδωσαν παράταση στην εκδήλωση μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.