Με την παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Οι γάτες της Rue d’ Hauteville» εγκαινίασε τις φετινές λογοτεχνικές συναντήσεις του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού «Οι γάτες της Rue d’ Hauteville», ένα παρισινό ημερολόγιο που εμπνέεται από την καθημερινότητα στη γαλλική πρωτεύουσα, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς «Βασίλης Γκατσόπουλος».
Την πρόσκληση στο συγγραφέα, ο οποίος δήλωσε στην εκδήλωση πως «διψάει να μάθει τι έγραψε», απηύθυνε το Πνευματικό Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Μικρασιατικού  Πολιτισμού της Χερσονήσου Ερυθραίας, εγκαινιάζοντας τις φετινές λογοτεχνικές του συναντήσεις.
Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, που και ως νέος πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας χαιρέτισε την εκδήλωση και ενημέρωσε το κοινό για τους διευρυμένους στόχους του κέντρου, η αντιδήμαρχος Νίνα Βλάχου, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού «Δ. Βικέλας», Μανώλης Κουρμαδιάς, η αντιπρόεδρος Λίλα Παπαδημητρίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Μπιτσάνης και Κατερίνα Μουστάκη, μέλη του Δ.Σ. του Πνευματικού Νέας Ερυθραίας, κοινοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της Κηφισιάς, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι συγγραφείς Γωγώ Σωτηροπούλου και Ελένη Μουσαμά, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Σόρογκας,  η ηθοποιός Γκέλλυ Μαυροπούλου και πολλοί άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι.
Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη Θάσο και σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς και τηλεσκηνοθεσία στο Yale Univercity στη Νέα Υόρκη. Τα επαγγέλματα που άσκησε ποικίλλουν, όπως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος, όλα επηρεασμένα από την καλλιτεχνική φλέβα που καθοδήγησε τις επιλογές του. Αυτό όμως που κατάφερε να δεσμεύσει τον Βασίλη Βασιλικό και να κερδίσει το μονοπώλιο του ενδιαφέροντός του ήταν αποκλειστικά η συγγραφή. Έχοντας λοιπόν στο ενεργητικό του 80 βιβλία, μεταξύ των οποίων, μυθιστορήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα και ποίηση, καταξιώνεται ως ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες της εποχής μας. Στιγμή «σταθμός» στη συγγραφική του καριέρα, το «Ζ», το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά και τιμήθηκε με Όσκαρ.
Σύμφωνα με τη Λίνα Σόρογκα, μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Έρευνας και Μελέτης του Μικρασιατικού Πολιτισμού της Χερσονήσου Ερυθραίας, η οποία συντόνισε την εκδήλωση, το καινούργιο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού συνδυάζει απλότητα και στοχασμό. Ο συγγραφέας-αφηγητής γράφει σα να συζητά, οικεία, ζεστά, με μια πρωτόγνωρη φυσικότητα. Με αέρα κοσμοπολίτικο, καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται στο Παρίσι του 1993, στη γειτονιά όπου έζησε ο συγγραφέας, μεταφερόμαστε σε μία άλλη κουλτούρα και ταξιδεύουμε στις σελίδες του ημερολογίου του Βασιλικού.
Η Λίνα Σόρογκα πρόσθεσε: «Με απόλυτη άνεση και ειλικρίνεια ο ήρωας-αφηγητής εξιλεώνεται μέσα στην πράξη της γραφής, γαντζώνεται από τη γραφομηχανή του και ζει μέσα από τις λέξεις του».

Είπαν για τον Βασιλικό
Στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Βασιλικού παρευρέθηκαν τρεις αξιόλογοι αναλυτές του, ο Θανάσης Αγάθος, ο Αριστοτέλης Σαΐνης και ο Κώστας Καλφόπουλος, οι οποίοι μίλησαν για το έργο του. Ο λέκτορας της Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Αγάθος, σημείωσε για το εν λόγω βιβλίο: «Αυτοβιογραφικό κείμενο, ιδιόμορφο θα έλεγα, χωρίς ημερολογιακές καταγραφές, αν και ημερολόγιο. Ο Βασιλικός περιγράφει την καθημερινότητα του στο Παρίσι, καθώς ο ίδιος έχει μείνει εκεί για τις εκκρεμότητες της μετακόμισης στην Ελλάδα, ενώ η γυναίκα του και η κόρη του έχουν ήδη αναχωρήσει. Μοναδική συντροφιά, οι γάτες του, οι οποίες περιγράφονται με παιγνιώδη τρόπο και μια διάθεση εξανθρωπισμού».
Τη σκυτάλη του λόγου ανέλαβε ο δεύτερος αναλυτής, Αριστοτέλης Σαΐνης, φιλόλογος και επιμελητής εκδόσεων, ο οποίος υποστήριξε πως «Οι γάτες της Rue d’ Hauteville παραλληλίζονται με το ημερολόγιο του ‘‘Ζ’’, καθώς και τα δύο έχουν έντονα την απόχρωση του γκρίζου». Ο Βασιλικός αναφέρει γι’ αυτό: «Ίσως πήρα πολύ σοβαρά τον εαυτό μου και η αφέλεια της δημιουργίας χάθηκε». Στη συνέχεια της παρουσίασης, το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος, βρίσκοντας και εκείνος κοινό άξονα με το ημερολόγιο του «Ζ» και αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο ημερολόγιο του ‘‘Ζ’’, πατάνε τα πόδια των γατών της Rue d’ Hauteville. Το στίγμα αυτού του βιβλίου είναι εκείνη η μεταβατική περίοδος λίγο πριν φύγεις από τη χώρα υποδοχής και βρεθείς στη χώρα προέλευσης. Μια κενή περίοδος, ουδέτερη, άχρωμη. Θα μπορούσε ίσως κανείς να την ονομάσει πρόσκαιρη νησίδα ελευθερίας και καταναγκασμού».
Στο τέλος της παρουσίασης, το λόγο έλαβε ο ίδιος ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, που έκλεισε τη βραδιά με γενικότερες αναφορές στο έργο, τους  προβληματισμούς και τη διαχρονική συγγραφική πορεία του, εκφράζοντας  ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρόσκληση αυτή του Δήμου Κηφισιάς.
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Το βιβλίο περιγράφει κατά κάποιον τρόπο το αδιέξοδο του ήρωα, αλλά και την άσκοπη επιμονή του για έμπνευση από την καθημερινότητα. Όσον αφορά στον τίτλο, αυτός ο παιγνιώδης τίτλος προσδίδει μια αίσθηση παραπλάνησης του αναγνώστη, καθώς οι γάτες δε είναι συνυφασμένες με το παιχνίδι και τη χαρά. Είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη μοναξιά και την πλήξη του ήρωα, το μεταφορικό ευνουχισμό του και την έλλειψη έμπνευσης». Αντικρουόμενα αισθήματα θα έλεγε κανείς, αν σκεφτεί ότι η αυτοαποκαλούμενη έλλειψη έμπνευσής του, κυοφορούσε το επόμενο έργο του, τις «Γάτες της Rue d’ Hauteville.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Στην ουσία είναι ένα βιβλίο για το Παρίσι, ένα Παρίσι που παρουσιάζεται ως γκρίζα πόλη, η οποία δεσμεύει τον ήρωα και τον κρατά σε απόσταση από την Ελλάδα. Συνάμα, όμως, ένα Παρίσι που αποπνέει φοιτητικό άρωμα και στιγμές απόλυτης ελευθερίας».
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει το είδος του ημερολογίου, αλλά και της λογοτεχνίας, χωρίς να αποκρυσταλλώνεται. Αποτελεί έναν «πίνακα» για τις δύο γυναίκες της ζωής του, σύζυγο και κόρη, οι οποίες εκείνο το διάστημα βρίσκονται μακριά του. Ο κ. Βασιλικός, μιλώντας για την ανάγκη του ως προς το να γράφει αναφέρει: «Το γράψιμο για μένα είναι ένα κλειδοκύμβαλο, που η αχρηστία του μπορεί να το αποπνευματίσει».
Ως κατακλείδα στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου, ο συγγραφέας έκανε μια γενικότερη αναφορά στο συγγραφικό του έργο, καταλήγοντας: «Σε όλη μου τη συγγραφική πορεία, αυτό που είχε πρωταρχικό ρόλο για μένα ήταν η εκτίμηση από τους επαΐοντες. Τώρα πια αισθάνομαι προστατευμένος και ευτυχής όταν ακούω αξιόλογους ανθρώπους να αναλύουν το έργο μου. Ένας συγγραφέας διψάει να μάθει  τι έγραψε, γιατί πιστέψτε με, ποτέ δεν ξέρει εκείνη την ώρα».

Προηγούμενο άρθροΗ αμπελόεσσα Τένεδος
Επόμενο άρθροΗ «Ανάσα» μετεξελίχθη σε κίνηση Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Μανώλης Μιχάλας

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο άρθρο που δημοσιεύσατε για τον κύριο Βασιλικό.
    Το εκτίμησα ως άριστα αναφερόμενο στις πραγματικές αναζητήσεις ενός μεγάλου συγγραφέως.
    Και πάλι συγχαρητήρια σε εσ?ς και στην αρθρογράφο του Μάρω Καρούση.!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.