Η Διαδημοτική Δράση για την προστασία από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία ζητεί από τους πολίτες να υπογράψουν ψήφισμα ενάντια σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο είναι υπό διαβούλευση, και σύμφωνα με τη Δράση επιτρέπει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Δράσης σημειώνεται:

Αναρτήθηκε προς διαβούλευση λίγων ημερών (μέχρι τις 13 Μαρτίου 2017), σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορά στις «Κατηγορίες και Περιεχόμενο Χρήσεων Γης» (http://opengov.gr/minenv/?p=8443).

Το εν λόγω σχέδιο Π.Δ. επιτρέπει την εγκατάσταση Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας παντού!!!, δηλ. σε χώρους αποκλειστικής ή αμιγούς ή γενικής κατοικίας των ελληνικών πόλεων, χωρίς πρώτα το αρμόδιο υπουργείο να έχει προβεί:

α) σε αλλαγή του καθεστώτος αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και

β) σε δραστική μείωση των ορίων της αποδεκτής εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΜΑ) αυτών, στο 10% των ισχυόντων ορίων σε πρώτη φάση, κάτι το οποίο έχουν ήδη κάνει άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Αυστρία.

Σημειωτέον ότι, πρόσφατα αδιάσειστα αποτελέσματα αμερικανικών ερευνών για τις επιπτώσεις από την ΗΜΑ μιλούν για καρκινογενέσεις (26-05-2016) (βλ. έρευνα Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας – National Toxicology Program) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (National Institute of Health of USA) (26-05-2016) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με το δελτίο Τύπου Νο. 208 στις 31-05-2011, είχε ήδη χαρακτηρίσει την ΗΜΑ (EMR) πιθανά καρκινογόνο για τους ανθρώπους (possibly carcinogenic to humans).

Δηλώνεται μάλιστα ρητώς (Άρθρο 18 παρ. 2 του Π.Δ.) ότι κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον καθορισμό των χρήσεων γης, όπως π.χ. περιοχές αποκλειστικής ή αμιγούς ή γενικής κατοικίας, η μόνη ειδική χρήση που «δεν δύναται να εξαιρεθεί»!!! είναι «η εγκατάσταση κατασκευών κεραιών κινητής τηλεφωνίας και των συνοδών τους έργων υποδομής», δηλαδή, των γνωστών σε όλους μας κεραιών κινητής τηλεφωνίας και Σταθμών Βάσης Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας (ΣτΒΚΤ).

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση:

α) Να αποσύρει την παράγραφο 2 του άρθρου 18 (για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας) από το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ.

β) Να προχωρήσει άμεσα σε ψήφιση νόμου για δραστική μείωση των ορίων της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΜΑ) στο 10% των ισχυόντων ορίων σε V/m, σε πρώτη φάση, που αντιστοιχεί σε υιοθέτηση του 1% σε W/m2, κάτι το οποίο είναι βάσει μελέτης τεχνολογικά εφικτό και ψηφίστηκε ήδη και εφαρμόστηκε στην Ιταλία. Και σε επόμενη φάση, στο 1% σε V/m κάτι το οποίο είναι επίσης τεχνολογικά εφικτό και μπορεί να ισχύσει σταδιακά, μετά από μια εύλογη μεταβατική περίοδο π.χ. 3 ετών.

γ) Να μεριμνήσει άμεσα για την αλλαγή του καθεστώτος αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας των κεραιών και την επιβολή περιορισμών και αποστάσεων ασφαλείας προς όφελος της υγείας των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού.

Καλούμε εσένα συμπολίτη μας:

Ενημερώσου, πάρε θέση, υπόγραψε, προώθησε!

Μπες στον σχετικό σύνδεσμο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.