ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ


Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τηλεόραση;

Μια πιθανή κατάργηση των συνόρων και άρα μια ενωμένη Ευρώπη, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στα πολιτισμικά στοιχεία των κρατών-μελών της;

Το αρχιτεκτονικό παρόν αυτής της πόλης σας εκφράζει;

«Ο ευεργέτης του μέλλοντος θα είναι αυτός που θα γκρεμίζει». Πως κρίνετε τη φράση του Τσαρούχη;

Οικολογική συνείδηση κάθε πολίτη ή μεγαλύτερη εκπροσώπηση οικολογικών κινημάτων στο Κοινοβούλιο;

Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από λειψυδρία. Αντί να γυρεύουμε νερό στον πλανήτη Άρη, γιατί δεν κάνουμε κάτι για τον πλανήτη Γή που διψάει;

Ποιός παράγει πολιτισμό σήμερα, η ψυχή του ανθρώπου ή η εικόνα του;

1) Το αποτελεσματικό εργαλείο εικόνας, ήχου και άμεσης πληροφόρησης, βοηθά τον καθημερινότητα. Καταφατική είναι η απάντηση για την τηλεόραση της υποκουλτούρας (προπαγάνδα, αφορισμοί, ριάλιτι, βία,). Μπορούμε χωρίς αυτήν, όπως μπόρεσαν γενιές ανθρώπων πριν την εμφάνισή της.    Η τηλεόραση όμως, ως κατάκτηση του πολιτισμού, μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε εργαλείο αξιών και ποιότητας, από την οργανωμένη παρέμβαση των τηλεθεατών, αντικαθιστώντας τη σημερινή σκοταδιστική λειτουργία της, σε αχτίδες πλούτου και ανθρώπινου μεγαλείου.
2) Η ανθρώπινη φύση ως στοιχείο επικοινωνίας και αναζήτησης, αποτελεί θετικό μεγαλείο μας. Επισκιάζεται από ατομικότητα και αρνητισμό, που αναδεικνύουν δυσκολία ενότητας διαφορετικών εθνοτήτων και κουλτούρων. Ευρώπη χωρίς σύνορα; Εφικτή και ωφέλιμη προοπτική αν υπερνικήσει τις σκιές της, υπό τη σκέπη βέβαια μιας πανευρωπαϊκής παιδείας με αμοιβαίο σεβασμό, όπου ο αυτοπροσδιορισμός και η πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου και λαού, θα κυριαρχεί καθώς οι άνθρωποι, θα απολαμβάνουν ισότητα δικαιοσύνης και αγαθών.
3) Η έλλειψη οργανωτικών δομών της ελληνικής πολιτείας και ο εύκολος πλουτισμός, αποκαλύπτουν το αρχιτεκτονικό παρόν της πόλης. Ελάχιστα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της και ελαχιστότατα τα σπουδαίου κάλους.Χωρίς αισθητική το αρχιτεκτονικό παρόν της πόλης κάτι που βαρύνει όλους μας, ενώ τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά της στοιχεία, οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε. Αποτελεί αυτό και έμμεση προσωπική προτροπή στο δήμο Κηφισιάς, προκειμένου αυτά να καταγραφούν στο σύνολο της νέας πόλης και να διασωθούν.
4)  Η άναρχη εικόνα της σημερινής πολιτείας, είναι γεγονός πως πολλούς έχει «ευνοήσει» και περισσότερους εξοργίζει.Αν και η μπουλντόζα στην άναρχη αυτή δομή, θα ήταν μια καλή λύση, αυτό που σημαντικά θα βοηθούσε κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι να αποκτήσει ο άνθρωπος και κυρίως οι νέοι, περιβαλλοντική παιδεία, ώστε να είναι δυνατό, η σταδιακή διορθωτική παρέμβαση σε ότι μπορεί να διορθωθεί από την υπάρχουσα κατάσταση, να θεωρείται κυρίαρχη θέση.
5) Ο πολίτης οφείλει να προβληματιστεί για το οικοσύστημα, μια και ο ίδιος ηθελημένα ή όχι, συμβάλει καθημερινά στην καταστροφή του.Έχει ευθύνη, γιατί αυτός συγκροτεί κοινωνικές μορφές, όπως δημιουργία, δράση, αδιαφορία, κατανάλωση. Χρειάζεται να πληθύνουν οι φωνές των οικολογικών κινημάτων στα εθνικά και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όμως, ας μη παραβλέπουμε πως οι εκπρόσωποί τους είναι πρώτα πολίτες και ως πολίτες έχουν αμφισβητούμενη οικολογική συνείδηση. Το ερώτημα είναι ποιος ελέγχει ποιόν;
6) Μα αυτό για να συμβεί, απαιτεί την ύπαρξη ενός διορατικού πολιτικού σχήματος με κοινωνικό όραμα, πνεύμα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης , με πολιτικές στρατηγικού σχεδιασμού, διοικητικής οργάνωσης και επιλογές ποιότητας ζωής.Δεν έχουμε μυαλό για κάτι τέτοιο. Μας απορρόφησε ο εύκολος πλουτισμός, το μεγαλύτερο προσωπικό κέρδος, η επιβολή της ατομικής δύναμης, η εκμετάλλευση του διπλανού μας, η καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων, η λογική της ρήσης «ο θάνατός σου η ζωή μου».
7)  Ποιος παράγει πολιτισμό; Μα φυσικά ο άνθρωπος της γειτονιάς, της τοπικής δημιουργίας, της αδυναμίας, της αλληλεγγύης και σήμερα οι αγαναχτισμένοι της πλατείας, διεκδικώντας μια νέα πολιτική δομή και κοινωνική νοοτροπία.Ότι από τα ΜΜΕ προβάλλεται, είναι ο ευτελισμός της ψυχής και η αποθέωση της εικόνας. Καλλίγραμμη, φρούδα, ημίγυμνη, πουδραρισμένη με φτιασίδωνα υψηλής εκμετάλλευσης. Εκτελείται η αμόλυντος ψυχή στο βωμό του κέρδους, κρύβοντας δυστυχώς ο άνθρωπος τον πολιτισμό του, στην εικόνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.