santiksi_maria.jpg
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τηλεόραση;

Μια πιθανή κατάργηση των συνόρων και άρα μια ενωμένη Ευρώπη, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στα πολιτισμικά στοιχεία των κρατών-μελών της;

Το αρχιτεκτονικό παρόν αυτής της πόλης σας εκφράζει;

«Ο ευεργέτης του μέλλοντος θα είναι αυτός που θα γκρεμίζει». Πως κρίνετε τη φράση του Τσαρούχη;

Οικολογική συνείδηση κάθε πολίτη ή μεγαλύτερη εκπροσώπηση οικολογικών κινημάτων στο Κοινοβούλιο;

Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από λειψυδρία. Αντί να γυρεύουμε νερό στον πλανήτη Άρη, γιατί δεν κάνουμε κάτι για τον πλανήτη Γή που διψάει;

Ποιός παράγει πολιτισμό σήμερα, η ψυχή του ανθρώπου ή η εικόνα του;

1)Αυτό εξαρτάται από εμάς και από πόσο έχουμε αφήσει την τηλεόραση να εισχωρήσει στη ζωή μας. Αν όλο τον ελεύθερο χρόνο μας ξαπλώνουμε μπροστά στη μικρή οθόνη τότε θα πάθουμε σίγουρα πολλαπλή αγκύλωση ? σωματική πνευματική και ψυχική- αφού αναθέτουμε σε αυτή αποκλειστικά την μόρφωση, την ψυχαγωγία, την ενημέρωση την πνευματική άσκηση και καλλιέργεια μας.Αν αναλογισθεί κανείς και αντιληφθεί τη δύναμη της TV τότε θα καταλάβει ότι γίνεται επικίνδυνη όταν γίνεται κατάχρηση ή χρησιμοποιείται στραβά.Χρειάζεται μέτρο και κριτική ώστε η TV να διαφωτίζει και όχι να συσκοτίζει.
2) Ο Έλληνας θα κατορθώσει να επιζήσει παρόλο που ως λαός και ως έθνος δεν έχουμε ούτε όγκο ούτε μάζα. Το μέλλον λοιπόν εξαρτάται από την πνευματική του απόδοση και αυτή στηρίζεται στη παιδεία του. Η παιδεία των Ελλήνων στηρίζεται στη παράδοση της δηλαδή στο σύστημα όλων των αξιών που έχει μέσα της η Ελληνική παράδοση. Οι  πολιτικοί ασκούν ισχυρές ή ασθενείς επιδράσεις ο ένας στον άλλον, μετασχηματίζονται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τα γόνιμα στοιχεία του παρελθόντος. Οι πολιτισμοί μετασχηματίζονται. Περνούν από τη μια φάση της ζωής τους στην άλλη αφήνοντας όσα στοιχεία δεν είναι βιώσιμα και διατηρώντας όσα είναι χρήσιμα στις μεταγενέστερους. Η ελληνική παράδοση όμως μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μέσα από το αίμα μας, με μια ιερή και καταπληκτική λειτουργία. Αυτή η παράδοση είναι τοι θησαυροφυλάκιο μας που κλείνει μέσα του και φυλάει στους αιώνες την αθάνατη ψυχή μας, κινούμαστε και υπάρχουμε.
3) Όλα αυτά τα χρόνια που αρθρογραφώ στην Ν. Ερυθραία κάθε εβδομάδα, προσπαθώ να εκφράσω την έλλειψη αρχιτεκτονικής σε αυτή την πόλη. Δυστυχώς παρόλο που περίμεναν όλοι την δημογραφική έκρηξη, δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν τις υποδομές ώστε να είναι ομαλή αυτή η μετάβαση και να μην υπάρχει αυτή η ασφυκτική ατμόσφαιρα. Ο άνθρωπος ενώ εξασφάλισε θεαματικές ανέσεις για την διαβίωση του , αισθάνεται ότι του λείπει το ψυχρό αεράκι της αυγής, η αύρα του απόβραδου και το καθαρό οξυγόνο.
4) Ο μεγάλος Τσαρούχης με αυτή του την φράση είναι σαν μας λέει «επιστροφή στη φύση». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει να απαρνηθούμε τα αγαθά του τεχνικού πολιτισμού ούτε να επιστρέψουμε στη ζωή όπως ήταν πριν εκατό χρόνια ούτε να απαρνηθούμε τα αγαθά που έχουμε κατακτήσει αλλά να βρεθεί ο δρόμος του μέτρου ώστε να διατηρηθούν τα αγαθά του τεχνικού πολιτισμού στο βαθμό που δεν αλλάζουν το φυσικό περιβάλλον. Μια ποιοτική αλλαγή στην αντίληψη του ανθρώπου για τη ζωή και τις ανάγκες του. Η ποιότητα της ζωής δεν μετριέται με την συνεχή και παράλογη ανανέωση των αγαθών.
5) Και τα δυο χρειάζονται και μάλιστα το ένα εμπλουτίζει το άλλο, γιατί δυστυχώς ο σημερινός «προοδευμένος» άνθρωπος αλλοίωσε, μόλυνε το φυσικό περιβάλλον (νερό, αέρα, έδαφος) και παραμόρφωσε αισθητικά το φυσικό τοπίο. Τα απορρίμματα των πόλεων, οι αποχετεύσεις, τα απορρυπαντικά, τα εντομοκτόνα, βαριά μέταλλα στο νερό, λιπάσματα, η καταστροφή των δασών οι πυρκαγιές, οι εμπρησμοί, η λαθεμένη ιεράρχηση αναγκών και αξιών, η άγνοια η αδιαφορία, η απροσεξία. Τα οικολογικά κινήματα θα βοηθήσουν να πρυτανεύσει το κοινωνικό όφελος στη θέση της ασύδοτης κερδοσκοπίας, βέβαια με τη συμμετοχή όλων στη κοινή προσπάθεια. Μη περιμένουμε όμως μόνο από τους άλλους ας σκεφθούμε και εμείς το χρέος μας.
6) Η τεχνική επανάσταση έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα της πάνω στη φύση. Τα βιομηχανικά απόβλητα πρόσβαλαν την ζωτικότητα της φύσης αλλοίωσαν την φυσιογνωμία της, κατέστρεψαν την ομορφιά μείωσαν τους ζωντανούς οργανισμούς, δημιουργώντας τεράστια οικολογικά προβλήματα. Η αλόγιστη σπατάλη ενέργειας και πρώτων υλών, μείωσε επικίνδυνα τα αποθέματα του πλανήτη. Έτσι διαταράχθηκε η φυσική ισορροπία. Οι θάλασσες νεκρώθηκαν ζωικά είδη εξαφανίστηκαν και ένα θερμό δαχτυλίδι έζωσε τη γη αλλάζοντας το κλίμα και αλλοιώνοντας την ατμόσφαιρα. Η υπερκαλλιέργεια, η κακή χρησιμοποίηση  ή η εγκατάλειψη του εδάφους προκαλούν την διάβρωση του με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε έρημο. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει συνείδηση σε όλους μας και κυρίως σε εμάς που ζούμε στις πιο αναπτυγμένες χώρες, ότι έχουμε υποχρέωση να αλλάξουμε συνήθειες για να συμβάλλουμε ο καθένας από τη πλευρά του  σε μια κοινή προσπάθεια ώστε οι επόμενες γενιές να γνωρίσουν ένα πιο όμορφο και φιλικό πλανήτη. Η αντίληψη των ανθρώπων για τη ζωή πρέπει να αλλάξει και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας αποφεύγοντας την καταστροφή του εδάφους.
7) Σίγουρα η ψυχή και μάλιστα πρέπει να φροντίζουμε και να επιδιώκουμε την καλλιέργεια της, που  συντελεί στην αύξηση των γνώσεων μας γύρω από την φύση και τη κοινωνία. Πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας υποδείγματα ανθρώπων με υψηλό πνευματικό περιεχόμενο (όχι συσσώρευση γνώσεων) για να τα βοηθήσουμε να φανταστούν τρόπους ύπαρξης, δράσης και δημιουργίας της δικιάς τους ζωής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.