roussou_elefteria.jpg

Θύμωσα αφάνταστα, βλέποντας το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus «ένας απατεώνας στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και τα υβριστικά άρθρα του.
Προσβλητικά, κακόγουστα, μειωτικά για τη χώρα μας, τη μακρόχρονη ιστορία μας, τη παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά. Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο διεθνώς. Ως αδύναμος κρίκος διασύρεται, υφίσταται δημοσιογραφικές επιθέσεις διαφόρων κέντρων, χωρίς μέτρο, χωρίς αιδώ! Η αντίδραση σχεδόν στωική. ΑΡΝΟΥΜΑΙ όμως να δεχθώ αδιαμαρτύρητα, ότι οι απλοί Έλληνες είναι ανυπόληπτοι, ανεύθυνοι, απατεώνες, διαπλεκόμενοι, ψεύτες, κλέφτες κτλ. στο σύνολο τους.
ΑΡΝΟΥΜΑΙ να δεχθώ ότι η Ελλάδα « παράγει» μόνο μίζες, κομπίνες, «φακελάκια», ευτέλεια, «λαμόγια». Γιατί τόση ενορχηστρωμένη συκοφαντία; Πονηρόν ο συκοφάντης και πανταχόθεν βάσκανον και φιλαίτιον. Εύλογο το ερώτημα! Οι εταίροι μας είναι άψογοι; Δεν έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα οι περισσότεροι; Τι είδους παιχνίδια παίζονται; Ας μη κρυβόμαστε.. Αυτή εκστρατεία έχει ονοματεπώνυμο και ερμηνεία. Πράγματι δόθηκαν πάμπολλες αφορμές, αυτή είναι-ατυχώς- η θλιβερή πραγματικότητα. Από… τις «ακόρεστες» βουλιμικές ενέργειες, τα ψεύδη μικρονόων, οδηγηθήκαμε υπερχρεωμένοι, σε βαθιά οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση.
Ναι, υπάρχει μεγάλη διαφθορά σε στρώματα του πληθυσμού. Ναι, ορισμένοι« πολιτικοί» χρησιμοποίησαν απαράδεκτα μέσα για τη προσωπική τους ανέλιξη προσβάλλοντας με τη συμπεριφορά τους το κοινωνικό σύνολο, πληγώνοντας το ελληνικό φιλότιμο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι πλέον άκρως αρνητική. Χάθηκε η εμπιστοσύνη όλων για όλα.
Ναι, το πολιτικό σύστημα είναι σαθρό, εξέθρεψε τα μεγάλα σκάνδαλα που προξένησαν αγανάκτηση και αποστροφή.
Ναι, υπάρχει αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, χρηματισμός, γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα, μετριότητα σε νευραλγικούς χώρους, όπως τα νοσοκομεία, οι πολεοδομίες, οι εφορίες..
Ναι,… κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας…!
Πως όμως φθάσαμε σε αυτό το οριακό σημείο;;
Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας όλοι τώρα..!
Γιατί επιτρέψαμε τόσα χρόνια, εμείς οι υπεύθυνοι πολίτες τη «διαιώνιση» αυτής της αρρωστημένης κατάστασης;
Δεν φέρουμε καμία ευθύνη; Κατοικούσαμε μήπως στη… Παταγονία;
Δικαιολογείται η εκλογή, τα «ωσαννά»-με τη ψήφο μας- πολιτικών χωρίς αξίες και ήθος; Οι οποίοι νομοθέτησαν στα μέτρα τους, παχυλές αποζημιώσεις, «λάιτ» νόμους .. ..περί ευθύνης υπουργών; κ.α.
Υπάρχει σε άλλη χώρα τόσης έκτασης ατιμωρησία και ασυλία βουλευτών;
Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο τώρα; Αυτοί… οι κύριοι;
Ας σκεφθούμε, ας προβληματιστούμε σοβαρά, ας διαβάσουμε, ας ενημερωθούμε.
Πριν κρίνουμε τους άλλους πράγμα εύκολο – ας στραφούμε στον εαυτό μας – αυτόν τον άγνωστο- !
Μήπως και εμείς βολευτήκαμε σε κάποιο καναπέ, ξεχαστήκαμε σε μία τριτοκοσμική XV, αναλωθήκαμε ενδεχομένως στα κατώφλια κάποιων., πολιτευτών, χάνοντας τη πολύτιμη μας αξιοπρέπεια για ένα,.. ρουσφέτι; (τουρκική λέξη!) Μήπως από αηδία αδιαφορήσαμε, παραμερίσαμε αφήνοντας… πεδίο δόξης λαμπρό, στους επιτήδειους, αετονύχηδες να κατασπαράζουν τις σάρκες της χώρας μας, βλέποντας ατάραχοι τις πολιτικές αθλιότητες να διαδραματίζονται δίπλα μας, χωρίς αντίδραση;
Σε αυτές τις επώδυνες για το λαό μας στιγμές, η απάντηση είναι: ενημέρωση, συμμετοχή, δράση. Ας κοιτάξουμε, μπροστά, εκεί όπου υπάρχει μία άλλη (χαμηλών τόνων) Ελλάδα, του πολιτισμού, της ελπίδας, του μέλλοντος μας.
Σε άρθρο του Ε. Κρουκς διάβασα: «…Πρέπει η Ελλάδα να εισπράττει πνευματικά δικαιώματα για κάθε αρχαία τραγωδία ή κωμωδία που ανεβαίνει στο κόσμο, καθώς και για κάθε ρητορικό επιχείρημα, φιλοσοφική σκέψη εκστομίζει οποιοσδήποτε πολιτικός, διανοούμενος ακόμη και οικονομολόγος. Στο χώρο των επιχειρήσεων: η Νike π.χ πρέπει να πληρώσει αποζημίωση στην Ελλάδα για το σφετερισμό του ονόματος της αρχαίας θεάς…» και η Ιταλίδα καθηγήτρια Εύα Κανταρέλα στη Κορριέρε ντε λα Σέρα διατυπώνει μια νέα επαναστατική πρόταση: «όλα τα μουσεία όπου εκτίθενται ελληνικές αρχαιότητες (κλεμμένες..!) να προσφέρουν ένα μέρος των εσόδων τους στην Ελλάδα, ως αναγνώριση του τεράστιου χρέους τους στον πολιτισμό μας. Είναι φανερό ποιος πρέπει να κάνει την αρχή: το Βρετανικό Μουσείο, φυσικά?»
Όσο για τους ευρωπαίους επικριτές μας ακόμη και η λέξη, Europe, ελληνική είναι….

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μόνο που αυτή η Ελλάδα των χαμηλών τόνων κ.τ.λ. είναι “κλεισμένη στο μπουκάλι” των Ευρωπαίων φίλων μας.

    Ενώ οι αξιωματούχοι και εκπρόσωποί μας, λειτούργησαν πάντοτε ως οι μεσάζοντες στο παζάρι του κατακερματισμού της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και των ιδανικών μας ως λαού, όταν δεν τίμησαν με τη φροντίδα τους, ούτε την αξιοποίηση του πλούτου της Ελλάδας, ούτε ενδυνάμωσαν τις αναγκαίες δομές παραγωγής, ούτε εκσυγχρόνισαν το κράτος και τους θεσμικούς φορείς του, ούτε ποτέ ανέδειξαν τον πολιτισμό της, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε βορά στους διεθνείς κερδοσκόπους, που ήταν από πάντα εκεί, έτοιμοι για να μας κατακρεουργήσουν.

    Φαίνεται πως ήδη, βρισκόμαστε μπροστά σε “νέο παιχνίδι” νομισμάτων και συμφερόντων ανακατανομής οικονομικών αξόνων, με την Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο και πάλι με αβέβαιη προοπτική.

    Άμοιρος ευθυνών δεν είναι ούτε ο λαός μας, όλοι εμείς δηλαδή και υπό την οποιαδήποτε ρητορική μας και αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα.
    Ξεχωριστοί δεν είμαστε, μα το σεβασμό τον δικαιούμαστε, όπως και τον οφείλουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.