Ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα  μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ  και ο Δήμος Κηφισιάς

Επεκτείνεται το μέτωπο αντίστασης των δήμων στο ειδικό τέλος για τα ακίνητα που αποστέλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Με διάφορες παραλλαγές εφαρμόζουν ή αναζητούν τρόπους συνδρομής σε κατοίκους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι, εν αναμονή και της επίσημη θέσης των συνδικαλιστικών οργάνων τους την επόμενη εβδομάδα.
Ο Δήμος Κηφισιάς συντάσσεται με τη «μετριοπαθή γραμμή» των δήμων εκείνων που προτίθενται μεν να συνδράμουν νομικά τους κατοίκους και τους δημότες που αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος -χωρίς να τους καλούν απαραίτητα «να μην το πληρώσουν»-, ενώ δηλώνει έτοιμος να στείλει και εξώδικο προς τη ΔΕΗ, ώστε να τεθούν οι αρμόδιοι ενώπιον των ευθυνών τους σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης και ως γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), έδωσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μια πρόγευση της απόφασης που θα λάβει την επόμενη Δευτέρα το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ, έπειτα από το κοινό αίτημα των δημάρχων Νέας Ιωνίας, Ελληνικού – Αργυρούπολης και Σαρωνικού να αναλάβουν οι δήμοι «συλλογικές πρωτοβουλίες».
Όπως τόνισε ο κ. Χιωτάκης, απαντώντας και σε πολλούς δημότες που ρωτούν για τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα αυτό, «ο Δήμος Κηφισιάς είναι έτοιμος να καταθέσει εξώδικο, ούτως ώστε να προστατεύσει τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το τέλος και θα το πράξει και με νομική συνδρομή, όπου χρειαστεί και υπάρχει πραγματική ανάγκη. Θα το κάνουμε και σε συνεργασία με όλους τους δήμους της Αττικής και θα είμαστε συμπαραστάτες στην προσφυγή που έχει ασκήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατά του νόμου. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να πούμε σε κανέναν μην πληρώσεις», αποδίδοντας την προτροπή αυτή ως «λαϊκισμό».
«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αναγραφή στους λογαριασμούς της ΔΕΗ του τέλους ακινήτων, σας καλούμε να απόσχετε από κάθε αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια διακοπής του ρεύματος και δηλώνουμε ότι σε κάθε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης σε οποιαδήποτε δομημένη επιφάνεια που ανήκει σε κάτοικο ή δημότη του δήμου μας, για λόγο μη καταβολής του ειδικού τέλους, πριν την οριστική απόφαση των ανωτάτων δικαστηρίων περί της συνταγματικότητάς του, ο Δήμος Κηφισιάς θα συμπαρασταθεί με όλα τα νόμιμα μέσα σε κάθε δημότη ή κάτοικο», αναφέρει το εξώδικο του δήμου ενώπιον κάθε αρμοδίου δικαστηρίου και αρχής.
Ο δήμαρχος Κηφισιάς δήλωσε επίσης πως μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο θέμα σε καταστάσεις ΤΑΠ που έχουν αποσταλεί στη ΔΕΗ για τις τιμές ζώνης, καθώς από τον δήμο δεν έχουν δοθεί επικαιροποιημένες τιμές, αλλά το τέλος ακινήτων υπολογίζεται με τις παλιές τιμές του 2009. Ωστόσο, δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες καταγγέλλουν πως υπάρχουν λάθη και περιπτώσεις διαφορετικών χρεώσεων σε κατοικίες που εντάσσονται σε ίδιες τιμές ζώνης.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Βάρσος τόνισε πως «οι δημότες θέλουν τον δήμο δυναμικά στο πλευρό τους για το χαράτσι της ΔΕΗ», ενώ ο Παναγιώτης Κανακάκης επεσήμανε πως και ως γιατρός γίνεται δέκτης παραπόνων από άπορα άτομα που αδυνατούν να πληρώσουν και είναι απελπισμένοι, καλώντας τη διοίκηση και τον δήμο «να αποτρέψουμε με κινητοποιήσεις τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε δημότες».

Στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής


Από την περασμένη εβδομάδα και με αφετηρία τον Δήμο Νέας Ιωνίας το πιο «δυναμικό μέτωπο» αντίστασης στο χαράτσι για τα ακίνητα επεκτάθηκε και στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Σαρωνικού και Ιλίου. Οι δημότες ενημερώνονται για το πώς μπορούν να πληρώνουν σε ΑΤΜ τραπεζών, αφαιρώντας το ειδικό τέλος ακινήτων και στη συνέχεια ο δήμος αναλαμβάνει να καταθέσει μαζικά εξώδικα για να μην κοπεί το ρεύμα σε όσους χρωστούν, την ίδια ώρα που ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν να επανασυνδέουν το κομμένο ρεύμα.
Μαρούσι, Βύρωνας, Περιστέρι και Κορυδαλλός προστέθηκαν στο δημοτικό «δίκτυο» με μαζικά εξώδικα κατά της ΔΕΗ. Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, και με την ιδιότητα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχει  επισημάνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν «τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρονίως πάσχοντες» από την πιθανότητα διακοπής στην παροχή του ηλεκτρικού, με δεδομένο ότι πρέπει να συντηρούν στο ψυγείο φαρμακευτικά σκευάσματα ή να λειτουργούν συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια.
Ο Δήμος Αμαρουσίου, στο ίδιο μήκος κύματος διαμαρτυρίας με τον Δήμο Κηφισιάς, θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα που θα προβλέπει την αποστολή εξωδίκου δηλώσεως – διαμαρτυρίας, καλώντας της ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές «να απόσχουν από κάθε αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης, τουλάχιστον μέχρι τα ανώτατα δικαστήρια να αποφανθούν οριστικά για τη συνταγματικότητά της και δηλώνουμε ότι όλα τα μέλη της διοίκησης θα ευθύνονται αστικά και ποινικά για κάθε ζημία που θα προκληθεί».
Στον Δήμο Περιστερίου αποφασίστηκε να κατατεθούν εξώδικα σε κάθε μέλος της διοίκησης της ΔΕΗ και υπόμνημα στην Εισαγγελία, όπου οι αρμόδιοι τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους για πιθανές βλάβες στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα όσων μείνουν χωρίς ρεύμα, ενώ την ίδια γραμμή ακολουθεί και ο Δήμος Βύρωνα. Αρκετοί δήμοι παρέχουν νομική υποστήριξη σε όσους πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν το νέο τέλος ακινήτων, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Φιλοθέης – Ψυχικού, Κηφισιάς, Περιστερίου, Κορυδαλλού, Νέας Ιωνίας και Σαρωνικού. Στις 2 Δεκεμβρίου συζητείται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετική προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Καθώς πληθαίνουν οι λογαριασμοί που καταφτάνουν με το χαράτσι για τα ακίνητα,  αυξάνονται και οι ομάδες πολιτών που ζητούν από δήμους να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία ή και που αναλαμβάνουν από μόνοι τους πρωτοβουλία. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των ακτιβιστικής ομάδας δράσης «Δεν μπορώ να πληρώσω. Συνδέουμε το ρεύμα» στον καλλικρατικό Δήμο Κηφισιάς. Δηλώνουν «αγανακτισμένοι» με την πολιτική της κυβέρνησης που υπαγορεύεται από την τρόικα και έτοιμοι να δράσουν ενάντια στους μηχανισμούς που αφήνουν οικογένειες χωρίς ρεύμα, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, φαινόμενο που αναμένεται να πολλαπλασιαστεί το επόμενο διάστημα. Αποφάσισαν να επανασυνδέουν το ρεύμα σε οικίες των τριών δημοτικών ενοτήτων, όπου διαμένουν οικογένειες ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, κ.α.), διατηρούν την ανωνυμία τους και ξεκαθαρίζουν ότι ποτέ δεν λειτουργούν για προσωπικό τους όφελος.

Προηγούμενο άρθροΔιαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφών στους Δήμους Αθηναίων και Κηφισιάς
Επόμενο άρθροΑντίγραφες κυβερνήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.