ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ
Στην διοίκηση των σχολικών μονάδων συμμέτοχοι είναι ο Δήμος και τοπικοί κοινωνικοί φορείς (γονείς, συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών παραγωγικών τάξεων). Μπορεί ο ρόλος τους να είναι εισηγητικός, συμβουλευτικός μόνο για θέματα διαχείρισης και λειτουργίας και όχι για θέματα που άπτονται της ουσίας και του περιεχομένου της εκπαίδευσης, πόσο όμως τον έχουν εξαντλήσει; Δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουμε γνωρίσει ένα Δήμο που διακατέχεται από μια στενή διαχειριστική αντίληψη του ρόλου του, στον οποίο μάλιστα ανταποκρίνεται χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Τα σχολεία της πόλης μας (1ο / 2ο Δημοτικό και Γυμνάσιο) έχουν χρόνια προβλήματα που κάθε φορά αντιμετωπίζονται περιστασιακά και με χαρακτηριστική προχειρότητα.
Έτσι εξαιτίας αυτής της προχειρότητας αδυνατούμε να αντλήσουμε 450.000ευρώ από τον ΟΣΚ για την προσθήκη 5 αιθουσών στο 1ο Δημοτικό γιατί όλες οι προσθήκες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (αμφιθέατρο γυμναστήριο) είναι παράνομες και δεν μπορεί να βγει άδεια !!!
Από τον ΟΣΚ έχει εγκριθεί η ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου του Λυκείου, το οποίο επίσης αδυνατούμε να εκμεταλλευθούμε γιατί ο Δήμος κάμπτεται από πιέσεις των περιοίκων ψηφοφόρων.
Έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε για τα προβλήματα του Γυμνασίου ( έξοδος / θέρμανση / αίθουσες ), για το γυμναστήριο του 1ου Δημοτικού και για τα υδραυλικά του 2ου Δημοτικού.
Η καθαριότητα των σχολείων και οι συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες ελλειμματικές ( το 1ο Δημοτικό απέκτησε είδη υγιεινής, χαρτί, σαπούνι κ.λπ μόλις πριν από 2 χρόνια, νωπά τα αιτήματα των μαθητών του Γυμνασίου ), ενώ οι αυλές των σχολείων καθαρίζονται πώς και από ποιους ;;
Η ασφάλεια των σχολικών μονάδων αποτελεί ένα θέμα που ελάχιστα φαίνεται να απασχολεί το Δήμο μας ( απουσία πεζοδρομίων έξω από το Λύκειο, δρόμος ταχείας κυκλοφορίας Χαλκηδόνος παρά το 1ο Δημοτικό, οι αυλές των σχολείων με τσιμεντένιους όγκους, γεμάτες παγίδες ).
Για όλα αυτά τα προβλήματα η υποχρηματοδότηση από τη κεντρική εξουσία αρκεί ως δικαιολογία ή μήπως η τοπική κοινωνία με το θεσμοθετημένο όργανο που την εκπροσωπεί, την Δημοτική αρχή, δεν προβάλει ως πρώτο αίτημα την αναβάθμιση των υποδομών των σχολείων μας ;
Στο βαθμό που ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που του επιβάλει ο νόμος είναι μάλλον ανώφελο να αναζητήσουμε παρεμβάσεις του προς την κατεύθυνση εμπλουτισμού του σχολικού περιβάλλοντος.
Η μόνη ουσιαστική παρέμβαση και θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί, που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια ήταν η δημιουργία τμήματος αντιμετώπισης μαθησιακών προβλημάτων και προβλημάτων συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων. Δομή υψηλού επιστημονικού επιπέδου υπό την εποπτεία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ν. Ηρακλείου, η οποία όμως ακυρώθηκε από την προηγούμενη Διοίκηση. Η ακύρωση αυτής της δομής υποστήριξης των σχολικών μονάδων και παράλληλα πολλών οικογενειών της πόλης μας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός Δήμου, που προφανώς δεν μπορεί να αντιληφθεί το εύρος του ρόλου του.
Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε σε ένα σημαντικό έλλειμμα που εμφανίζουν τα σχολεία μας σε δραστηριότητες πολιτισμού αθλητισμού.
Μπορεί ο Δήμος να αναπτύξει δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού μετά το τέλος της λειτουργίας του σχολείου με στόχο τη δημιουργία ενός εμπλουτισμένου σχολικού περιβάλλοντος ;
Μέχρι σήμερα παραμένει απαθής και έχει εκχωρήσει το ρόλο του, τουλάχιστον όσο αναφορά τον αθλητισμό των παιδιών, στα αθλητικά σωματεία, τα οποία όχι μόνο έχουν αποκτήσει την κυριότητα όλων των αθλητικών χώρων στην πόλη μας αλλά και με μια αδρή εκτίμηση εκταμιεύουν από τα νοικοκυριά της πόλης μας περίπου το ποσό των 170.000 ευρώ το οκτάμηνο (τα έσοδα από τα γήπεδα αντισφαίρισης δεν έχουν εκτιμηθεί) . Στο ποσόν αυτό να σημειώσουμε ότι με τελευταία του απόφαση πρόσθεσε ο Δήμος για ενίσχυση τους, από τον προϋπολογισμό του 160.000 ευρώ που προέρχεται από το 1,5 % των τακτικών του εσόδων που οφείλει σύμφωνα με νόμο να διανέμει κάθε χρόνο σε συλλόγους και σωματεία. Η Διοίκηση του Δήμου εκτιμά ότι τα αθλητικά σωματεία συνολικά θα πρέπει να επιχορηγηθούν με το ποσόν τουλάχιστον των 160.000 ευρώ και ο κάθε σύλλογος γονέων των σχολείων μας με το ποσόν των 1000 ευρώ !!!!!!
Για να αντιληφθούμε περίπου το μέγεθος του παραπάνω ποσού, με το οποίο η Δημοτική μας αρχή επιδοτεί τους αθλητικούς παράγοντες του τόπου μας αρκεί να σημειώσουμε ότι :
Με 70.000 περίπου ευρώ θα μπορούσαμε να βάλουμε σε κάθε τάξη των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από 5 υπολογιστές (1 περίπου υπολογιστής / 4 μαθητές).
Με 28.000 ευρώ περίπου το χρόνο όλες οι σχολικές βιβλιοθήκες να λειτουργούν με βιβλιοθηκονόμο
Με 20.000 ευρώ το χρόνο να παίρνουμε κάθε μέρα τα παιδιά στο τέλος των μαθημάτων τους με πούλμαν και συνοδό από το σχολείο να αθλούνται και να τα πηγαίνουμε στο σπίτι τους.
Είναι όμως μόνο αυτά τα χρήματα ;
Ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου και το Πολιτιστικό Κέντρο απορροφούν κάθε χρόνο συνολικά περίπου 300.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Πόσα και πώς από αυτά τα χρήματα δαπανώνται για τις ανάγκες των παιδιών !!!
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει τιμολόγιο που πληρώθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου μας, σε τυροπιτάκια και αναψυκτικά αξίας 4000 ευρώ. για μια μόνο φετινή εκδήλωση.
Και όμως ο Δήμος της Ν. Ερυθραίας έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέμβει με την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον με πολλές ευκαιρίες επαφής με την τέχνη, τον πολιτισμό και γενικότερα ένα εμπλουτισμένο σε ερεθίσματα περιβάλλον για όλους και ιδιαίτερα για τους μαθητές, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότερη υποστήριξη των εκπαιδευτικών οργανισμών.
Υπάρχει η οικονομική δυνατότητα δημιουργίας στην πόλη μας ενός « Εργαστηρίου Τέχνης » όπου:
Τα παιδιά να μάθουν να δημιουργούν μέσα από το παιχνίδι, την έρευνα και τον προβληματισμό.
Τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με όλα τα είδη τέχνης. Να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με μεγάλους καλλιτέχνες και τα έργα τους (Μάθημα ιστορίας τέχνης – επισκέψεις σε μουσεία κ.λ.π ).
Να έρθουν σε επαφή με την τοπική παράδοση, δια μέσου συγκεκριμένων προγραμμάτων (Εκμάθηση παραδοσιακών χορών παραδοσιακών μουσικών οργάνων .
Που μαζί με άλλους φορείς να έχει την ευθύνη υλοποίησης προγραμμάτων καλοκαιρινής απασχόλησης των μαθητών.
Υπάρχουν οικονομικοί πόροι και επιδοτούμενα προγράμματα για :
Την υποστήριξη των γονιών (συμβουλευτική γονέων).
Την υποστήριξη γονιών που είναι οικονομικοί μετανάστες (εκμάθηση ελληνικής γλώσσας).
Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και στήριξης μαθητών από οικογένειες οικονομικών μεταναστών.
Τα κριτήρια που ταξινομούν ένα σχολείο στη συνείδηση μιας τοπικής κοινωνίας ποικίλουν, είναι διαφορετικά ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και σχετίζονται κατά κανόνα με τις προσδοκίες που έχει κάθε εκπαιδευτικός, γονιός και μαθητής. Τις προσδοκίες αυτές σε σημαντικό βαθμό εκφράζουν θεσμικά κατοχυρωμένα όργανα εκπροσώπησης των παραπάνω κοινωνικών εταίρων, που ο νομοθέτης έχει επιβάλει για την ομαλότερη και «δημοκρατικότερη» λειτουργία της σχολικής μονάδας. Εμπλεκόμενη με αυξημένες δραστηριότητες και σημαντικό ρόλο η τοπική κοινωνία θεσμικά εκπροσωπούμενη από την Δημοτική της αρχή. Πριν πολλά χρόνια οι τοπικές κοινωνίες στη Χώρα μας, για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα, έκτιζαν και λειτουργούσαν με δικούς τους πόρους σχολεία. Στις μέρες μας αδυνατούμε να αλλάξουμε ένα χαλασμένο πόμολο σε μια πόρτα του σχολείου. Αυτό είναι ντροπή για όλους μας.