ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΗΣ

Στην Αττική μπορεί να εφαρμοστεί η οικολογική επιλογή για την γεωργία. Μια γεωργία αποκεντρωμένη, στηριγμένη στην τοπικότητα με ικανότητα αυτονομίας, ιδεολογικά να αποβλέπει στην κοινωνικότητα της γεωργικής παραγωγής, απαλλαγμένη από τη γραφειοκρατία, τις τυπικούρες της ιδιότητας του αγρότη και την υποταγή της διατροφικής ασφάλειας στην ανεξέλεγκτη εμπορική κερδοσκοπία.»

«Στην Αττική είναι δυνατή η ανάπτυξη και της αστικής γεωργίας. Μπορούμε να μετατρέψουμε τον καταναλωτή σε παραγωγό και αντίστροφα, με την περιορισμένη γεωργική διαχείριση των ελεύθερων ιδιωτικών χώρων από τους κατοίκους της (αυλή, κοινόχρηστοι χώροι, μπαλκόνι κλπ.). Είναι μια νέα ιδέα, που αναπτύσσεται, προτεινόμενη από καταναλωτικά κινήματα διατροφής, κυρίως στις Η.Π.Α., που προβληματίζουν έντονα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, γιατί διαφεύγουν τον έλεγχο του κεντρικού, και άρα ελεγχόμενου, σχεδιασμού στη γεωργία. Γι’ αυτό στις Η.Π.Α. μελετούν τις προφάσεις για απαγόρευση της.»

«Στην Αττική είναι δυνατή η διαχείριση της ποιοτικής γεωργίας (βιολογικά προϊόντα, προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, ποιοτικά πιστοποιημένα ως “τοπικής προέλευσης”), ειδικές καλλιέργειες (βότανα, αρωματικά φυτά, φυτά καλλωπισμού κλπ.), που είναι σήμερα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στον εξαγωγικό τομέα είτε σε άλλες περιφέρειες είτε στο εξωτερικό (π.χ. αττική ελιά, ρετσίνα Αττικής κλπ). Χρειάζονται συνήθως μικρές εκτάσεις. Και τέτοιες εδώ είναι η πλειοψηφία των προς γεωργική διαχείριση εκτάσεων.»

«Πέρα από την καταπολέμηση της ανεργίας (άμεσα πράσινες θέσεις εργασίας), την ασφαλή και ποιοτική διατροφή, θέλω να προσθέσω δύο παραδείγματα: Η ενίσχυση της γεωργίας στην Αττική σε συνδυασμό με την πολιτιστική και αρχαιολογική της σημασία και δεδομένη την ύπαρξη ακόμα περιοχών φυσικού κάλλους θα διαμορφώσει όρους αγροτουρισμού και θα συμβάλει στο τουριστικό ενδιαφέρον για την Αττική και στην στήριξη του μικροεμπορίου, που βάλλεται σήμερα από την οικονομική κρίση.

Τότε η Αττική δεν θα ‘ναι η μοναδική πρωτεύουσα στην Ευρώπη με βασική τουριστική ιδιότητα του “σταθμού μετεπιβίβασης” για άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και οικονομικά.»

«Μια τέτοια επιλογή θα διαμορφώσει και όρους γενικότερης περιβαλλοντικής προστασίας χάριν των προϊόντων διατροφής που θα βγαίνουν από την Περιφέρεια. Ενδεικτικά: Άμεσα μέτρα για την ρύπανση του Ασωπού. Η οικονομική ανταποδοτικότητα είναι ίση με το περιβαλλοντικό ισοδύναμο και την οικονομική συνεισφορά της γεωργίας. Π.χ. η Μεγαρίδα είναι γνωστή ακόμα για την πρωτοποριακή αγροτική της παραγωγή (σε λάδι, κρασί και ζαρζαβατικά, συναγωνιζόμενη την περιοχή Μαραθώνα). Κι’ όμως πάσχει περιβαλλοντικά. Θέλει μέτρα απορρύπανσης. Μέτρα μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον αστικό ιστό. Ενίσχυση των ήπιων (κυρίως σταθεράς τροχιάς) μέσων μεταφοράς (π.χ. προαστιακός, μη περιοριζόμενος στην μεταφορά ανθρώπων).»

(αποσπάσματα από άρθρο του Κώστα Διάκου, Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής και επικεφαλής της «Αττικής Οικολογικής Απάντησης», το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική», του Ιουνίου 2011, με τίτλο «Αποκεντρωμένη Γεωργία στην Αττική»)

 

Συμπολίτες… ΑΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΘΟΥΜΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, από… «πελάτες» των… ΠΡΟΔΟΤΙΚΩΝ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ «μαγαζιών» του ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ που στηρίζει ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ, η … «ΒΑΡΟΝΙΑ» της… μεγαλο-επιχειρηματικής οικονομικής ΧΟΥΝΤΑΣ, της… αλητο-ελιτοκρατείας των Αθηνών, η οποία… «ρουφάει», εδώ και… δεκαετίες, το δημόσιο χρήμα, μέσω μιζαρισμένων υπερκοστολογήσεων, ως… ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗ, ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΑ-ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ «βδέλλα»!

Μπορούμε, κάνοντας το ΠΡΩΤΟ βήμα, να αναζητήσουμε… ΕΠΙΜΟΝΑ την ανόθευτη πληροφόρηση από τις… ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ εκείνες φωνές και γραφίδες που… ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ αποκαλύπτουν τις… ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αιτίες και… ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ της παρούσας «πεσμένης» κατάστασης, ώστε να… ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ αναλόγως! Αντίθετα, η οικοΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟνομία ΔΕΝ «πέφτει» ΠΟΤΕ γιατί βασίζεται… ΦΥΣΙΚΑ (άρα ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ) στην… αειφόρο και ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΠΙΚΗ ανάπτυξη! Αλήθεια… ΠΟΙΑ είναι τα… ΔΙΚΑ ΣΑΣ αναπτυξιακά σχέδια για την ΕΥΡΥΤΕΡΗ περιοχή μας και… ΠΟΥ «βρίσκονται» αυτή τη… «στιγμή»

Περιφερειάρχη Αττικής, Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα και Δήμαρχε; ΒΑΛΤΕ το μυαλό σας να… ΔΟΥΛΕΨΕΙ: «Βγείτε στο κυνήγι» ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ συμφερουσών ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΩΝ επενδύσεων σε εσωτερικό και… ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ! ΨΑΞΤΕ στα χρηματοδοτούμενα… ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ΚΑΙ ΝΕΕΣ ιδέες, προτάσεις, συμβουλές ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ-αναπτυξιακής και ΦΙΛΟΛΑΪΚΗΣ κατεύθυνσης από… ΣΟΒΑΡΟΥΣ, συγκροτημένους και… ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΥΣ, αντιμνημονιακούς-ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ, επιστήμονες.

Τους γνωρίζει η… ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αττικής και… ΠΑΣΗΣ Ελλάδος! Εσείς; ΑΝ ΟΧΙ… ρωτήστε την!

 

Υ.Γ.1: «Δίκτυα Αλληλεγγύης, θα ανακουφίσουν τις περιθωριοποιημένες και πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Δίκτυα Στέγης, όπου εγκαταλελειμμένα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια αποδίδονται στους άστεγους. Συνεταιρισμούς μεταξύ μικρομεσαίων παραγωγών, επαγγελματιών, επιχειρηματιών, µε στόχο να τους καταστήσει βιώσιμους και ανταγωνιστικούς απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες, που θα δημιουργήσουν μονοπωλιακές καταστάσεις. Δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών που, όπως το αντίστοιχο των γαλλικών AMAP, μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλή ποιότητα διατροφής (πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα), σε προσιτές τιμές. Σε θεσμικό επίπεδο πρέπει να προωθηθεί η ανάπτυξη καλλιέργειας εδαφών, έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή από την ίδια την πόλη. Τοπικό νόμισμα-Τράπεζα Χρόνου. Συναλλαγές που συγκρατούν την οικονομική δραστηριότητα στην τοπική κοινωνία της πόλης, µε χαμηλό κόστος προϊόντων και υπηρεσιών.»

(απόσπασμα από άρθρο του Γιάννη Χαραλαμπάκη στην εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική» ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011) Στην τοπική μας… «επικράτεια»; Θα… «τρέξει» ΚΑΤΙ από τα… ΠΑΡΑΠΑΝΩ Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα και Δήμαρχε;

 

Υ.Γ.2: ΟΧΙ στην ελεγχόμενη στάθμευση… ΠΑΝΩ από τη «Γεωργίου Παπανδρέου» Δήμαρχε! ΔΩΣΕ τουλάχιστον αυτό το… ΣΤΗΡΙΓΜΑ στην… τοπική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ της… ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ το… ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ!

 

Υ.Γ.3: «Να αυξηθεί η προβλεπόμενη δαπάνη διατροφής απόρων των 500.000€ ( ΚΑΕ 5219), στο ποσό των 2.000.000 €. Να προβλεφθεί ποσό της τάξεως των 20.000.000€ για στήριξη προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τα χρήματα αυτά θα εξοικονομηθούν, κατά ένα μέρος, από τα μισθώματα ακινήτων, από έργα οδοποιίας, και από ένα ποσοστό μείωσης άλλων δαπανών.»

(απόσπασμα από ομιλία του Γιώργου Δημαρά, Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής με την «Αττική Οικολογική Απάντηση», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική», του Ιουνίου 2011, με τίτλο «Περιφερειακός Προϋπολογισμός 2011»)

 

Υ.Γ.4: «Το πάρκο είναι ανάπτυξη, αφού, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του θαλάσσιου μετώπου, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης τουριστών (όπως πχ το Bois de Boulogne στο Παρίσι), και ένα λόγο παραμονής τους στην Αθήνα που σήμερα, λόγω της περιβαλλοντικής της υποβάθμισης, τους απωθεί.»

«Μελέτη του ΕΜΠ (αναρτημένη στο arch.ntua.gr/envlab) αποδεικνύει ότι η κατασκευή και συντήρηση του Πάρκου μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδα -βάσει των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί- των εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν μέσα σε αυτό (Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και ΕΤΑ ΑΕ). Δηλαδή το Πάρκο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.»

(αποσπάσματα από άρθρο της “ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ”, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική», Ιουνίου 2011, με τίτλο «Ψέματα και Αλήθειες για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού»)

Υ.Γ.5: «Η αλόγιστη και καταστροφική αλιεία αποτελεί την απειλή που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές θάλασσες, με τα θαλάσσια οικοσυστήματα να υποβαθμίζονται και το 65% των ελληνικών ψαριών να υπεραλιεύεται και να εξαφανίζεται, σταδιακά (και από το πιάτο μας) Αποτέλεσμα; Μια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση: τους 40.000 παράκτιους αλιείς, τους ιχθυοπώλες, τους εστιάτορες κ.ο.κ.»

(απόσπασμα από άρθρο της Άντζελας Λάζου, Υπεύθυνης Εκστρατείας για τη Θαλάσσια Οικολογία του Ελληνικού Γραφείου της GREENPEACE, στο περιοδικό έντυπο «ΠΛΑΝΗΤΗΣ GREENPEACE», τεύχος 89)

 

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ… Περιφερειάρχη ΑΤΤΙΚΗΣ και… Υπουργέ Ανάπτυξης; ΓΙΑΤΙ αφήνετε την… ΣΩΣΤΗ αλιευτική οικονομία… ΑΤΤΙΚΗΣ και… ΠΑΣΗΣ Ελλάδος να… ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ;

 

Υ.Γ.6: «Χρειάζεται λοιπόν μέσα στη θύελλα αυτής της καταστροφής να επανεφεύρουμε την πολιτική των πολιτών στη συνθετότητά της, η οποία περιλαμβάνει τόσο τη φυσική παρουσία του πλήθους όσο και την παραγωγή ιδεών, θέσεων, προτάσεων, τρόπων δράσης, επικοινωνίας, παρέμβασης.»

(αποσπάσματα από άρθρο του Αντώνη Λιάκου, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο «Η κινητοποίηση του δήμου των πολιτών», στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» 9/10/11)

 

Υ.Γ.7: «Επιδιώκουμε η οργή για τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος να γίνει δύναμη κοινωνικής χειραφέτησης, αυτοοργάνωσης και διεύρυνσης της συμμετοχής των πολιτών και όχι παράθυρο για επικίνδυνες μορφές λαϊκισμού.»

(απόσπασμα της Πολιτικής Απόφασης του 8ου Τακτικού Συνεδρίου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Αθήνα 24/10/11)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.