basteas_petros_skitso

Μπροστά από τη λευκή οθόνη του υπολογιστή μου παρελαύνουν τα θέματα της επικαιρότητας. Όλα αυτά που πρέπει ν΄ αποτελέσουν το υλικό, καμιά  πεντακοσαριά λέξεις, για το τακτικό ραντεβού με τη «Γνώμη» της Παρασκευής. Όλα όσα σε εξοργίζουν, σε θλίβουν, σε χαροποιούν. Γεγονότα και καταστάσεις. Μα κυρίως πρόσωπα. Πρόσωπα καθημερινά, που περνούν δίπλα σου χωρίς να τους δώσεις και μεγάλη σημασία, αλλά η προσωπική τους ιστορία περικλείει όλα αυτά που πρέπει να μας απασχολούν. Πρόσωπα σκυμμένα, προβληματισμένα. Πρόσωπα, που δεν μοιάζουν ούτε με τις χαζοχαρούμενες φάτσες των τηλε-σήριαλ, ούτε με τις  εξοργισμένες των τηλε-δικαστηρίων.
Ο υπάλληλος των ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ που έφερε στο γραφείο το πακέτο της on line παραγγελίας, αρνήθηκε να δεχτεί παράπονά για την καθυστερημένη παράδοσή, με το επιχείρημα ότι είναι η πρώτη του μέρα στη δουλειά. Έδειχνε πάνω από πενήντα και έτσι δεν πιστέψαμε ότι σ΄ αυτή την ηλικία μπορεί κάποιος να είναι πρωτάρης σε οποιαδήποτε δουλειά.
Αναγκάστηκε να μας εξηγήσει.
Για πολλά χρόνια προϊστάμενος σε ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφορών. Με τρία παιδιά και με τρία εγκεφαλικά. Βρέθηκε στο δρόμο επειδή λόγω της κρίσης η εταιρεία προχώρησε σε μείωση προσωπικού. Προσελήφθη από τα κρατικά ΕΛΤΑ με παροχή υπηρεσιών (μπλοκάκι), γράφτηκε στο ΤΕΒΕ και φυσικά παίρνει το βασικό. Στα πενηνταπέντε του. Με τρία παιδιά και τρία εγκεφαλικά.
Πάνω από τα πενήντα του και ο φίλος μου από τα παλιά. Συναντηθήκαμε τυχαία στο δρόμο, παλιά συνταξιδεύαμε με τον προαστιακό, «ποιος μπαίνει τώρα σε τρένο», είπε.
Μηχανοδηγός στον ΟΣΕ, παλιός συνδικαλιστής. Τους εξωθούν σε πρόωρη συνταξιοδότηση με το 70% των μηνιαίων αποδοχών και το 50% του εφ ΄απαξ. Όποιος θέλει θα μπορεί σε περιόδους αιχμής, όπως το καλοκαίρι, να δουλεύει με παροχή υπηρεσιών (μπλοκάκι) και να παίρνει έτσι το υπόλοιπο 30% του μισθού του. Το σκέφτεται, είπε. Τα παιδιά του, μεγάλωσαν και έφυγαν, «δεν με έχουν πια ανάγκη», η γυναίκα του χάθηκε πρόωρα. «Θα πάω  ν΄ αράξω στο χωριό. Να μην τους βλέπω και να μην με βλέπουν. Τους σιχάθηκα. Μετά από τόσα χρόνια να σε πετάνε σαν τη μύγα από το ζυμάρι».
Ο συνταξιούχος δικαστικός έλαμπε από χαρά όταν τον συνάντησα να βγαίνει από internet cafe.  «Εσείς εδώ, κύριε πρόεδρε; Μελετάτε τη νεολαία;», απόρησα.
«Μεγάλη ανακάλυψη το διαδίκτυο, αγαπητέ. Μεγάλη και επωφελής. Μέσα σε μισή ώρα εξοικονόμησα 1000 ευρώ», μου ανακοίνωσε περιχαρής. Έλαμπε.
«Δεν σας καταλαβαίνω». «Να σου εξηγήσω. Κάθε χρόνο ως νομοταγής πολίτης έναντι χαμηλού αντιτίμου, ο λογιστής  συνέτασσε και απέστελλε την φορολογική μου δήλωση. Η σύνταξή μου, ένα μικρό ενοίκιο, λιγοστές δαπάνες. Μετρημένα κουκιά. Ξεκίνησα έχοντας μια μικρή επιστροφή, αλλά τα τελευταία χρόνια διαπίστωσα ότι έπρεπε να καταβάλλω επιπλέον φόρο. Πέντε χιλιάδες ευρώ μου παρακρατούν ετησίως.  Να πληρώνω κι από πάνω. Τις προάλλες διάβασα στην εφημερίδα ότι βιομήχανοι, έμποροι και επαγγελματίες καταβάλλουν κατά μέσο όρο λιγότερα από όσα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Άσε που η φοροδιαφυγή οργιάζει. Δεν άντεξα. Γράφτηκα στο taxis-net και κάνω μόνος μου τη δήλωση. Κρυφά, εδώ στο internet cafe. Δηλώνω όσα έξοδα θέλω. Φέτος αντί να πληρώσω, θα έχω από πάνω  και χίλια ευρώ επιστροφή, αγαπητέ»
Τα ΄χασα. «Δηλαδή, κύριε πρόεδρε, να τολμήσω να πω ότι κλέβετε την εφορία;»
«Κλέβω. Τι λέτε, αγαπητέ. Αποδίδω δικαιοσύνη. Διορθώνω τη δημοσιονομική πολιτική του κράτους. Άκου κλέβω. Δηλαδή αυτοί, που κερδίζουν περισσότερα από μένα και πληρώνουν, νόμιμα, λιγότερο φόρο, κλέβουν;».
Έμεινα κάγκελο. Και αποφάσισα στο εξής να κυκλοφορώ πιο συχνά. Στους δρόμους συναντάς την πραγματική ζωή και έχεις και υλικό. Για το τακτικό ραντεβού της Παρασκευής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.