Από το Σεπτέμβρη μας ανακοινώνουν ότι αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση δε θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.
Μας λένε ότι εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα. Τώρα δόθηκε νέα παράταση για τις 15 Δεκέμβρη. Όλες αυτές οι συνεχείς αναβολές της εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων δείχνουν ότι πρόκειται μόνο για εκβιασμό ο οποίος επί δύο μήνες τώρα διαψεύδεται.
Τα λεφτά της δόσης 8 δις. που περιμένουμε δεν πάνε σε μισθούς και σε συντάξεις.
Αυτά εύκολα μπορούν να καλυφθούν, επειδή η καταβολή τους δεν εξαρτάται από τη δόση. Πρόκειται για περίπου 1,7 δις. το μήνα, τα οποία καλύπτονται από τα έσοδα του προϋπολογισμού. Αναμένεται με βάση προσχέδιο προϋπολογισμού να εισπραχθούν 12 δις. τους επόμενους δύο μήνες, ενώ οι δαπάνες για μισθούς συντάξεις θα είναι γύρω στα 4 δις και το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή και με κοινωνική ασφάλιση και λειτουργικά έξοδα, γύρω στα 8 δις. όπως προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού.
Γενικά με ένα ποσό γύρω στα 2 δις καλύπτονται όλες οι ανάγκες, ενώ θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πέραν των «χαρατσιών» υπάρχουν ακόμη έσοδα τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί.

Με περίσσιο φανατισμό το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΡΑΣΗ, κανάλια, εφημερίδες, οικονομικοί παράγοντες κ.α) επιμένουν ότι η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα και ότι η μόνη της λύση είναι η υποταγή στις προσταγές της Μέρκελ και του Σαρκοζί
Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που είναι φτωχοί, αλλά η Ελλάδα δεν είναι τόσο φτωχή όσο νομίζουμε. Πλούτος υπάρχει και μάλιστα πολύς αλλά όχι για την… πλέμπα. Για να δούμε τι λένε  οι αριθμοί που αν ψάξεις στο διαδίκτυο εύκολα μπορείς να τους βρεις:
Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού αυξήθηκε κατά 60%,
30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις € ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει έλληνες πολίτες στο εξωτερικό,
Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη: 11,8 δις € το 2009, 10 δις το 2008 και 11,3 δις το 2007.  Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις €. Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκατ. €.
Η Εθνική Τράπεζα αύξησε κατά 197,24 % τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 15%. Η τράπεζα Πειραιώς αύξησε κατά 460,6 % τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 284,97%, η ALPHA αύξησε τα κέρδη της σε ποσοστό 45,48%, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 29,7%.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται σε 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις € στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις στα Βαλκάνια.
Την τετραετία 2004 – 2008  χαρίστηκαν πάνω από 9 δις € σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις (τα 5,1 δις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών και 3,5 δις από τις δυο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων), ενώ μόνο 166 επιχειρήσεις για το 2009 έχουν 12 δις € κέρδη. Αν φορολογούνταν με τον ανώτατο συντελεστή που υπάρχει (45%) το κράτος θα εισέπραττε 5,5 δις €/ έτος, όσα χρήματα θα εξοικονομήσει κόβοντας 300 εκατομμύρια Ευρώ από τους συνταξιούχους, 1,5 δις από την κατάργηση του λεγόμενου 14ου μισθού και από την αύξηση 2% του ΦΠΑ.
Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις € και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 δις.
Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις € από ΦΠΑ.
Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις € ετησίως.
Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις € στο δημόσιο.
Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις €, η Πειραιώς 2 δις € κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας αποταμιεύσεις – καταθέσεις οι τράπεζες  χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας.
Σκάνδαλα (Βατοπέδι, Siemens, Χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις € της Ακρόπολης) αλλά και στα 28 δις που έδωσε το κράτος στις ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση.
Σε ολόκληρη την περίοδο 2000- 2009 τα φορολογικά έσοδα ήταν λιγότερα κατά 14,5 δις Ευρώ και αυτό γιατί το κράτος… ξέχασε να εισπράξει 3,5 δις € από την άμεση φορολογία (απόκλιση του φόρου των επιχειρήσεων και του φόρου στην περιουσία), 1,9 δις € από φόρους στην ακίνητη περιουσία (φυσικά τη μεγάλη) και 10,9 δις € από τον ανείσπρακτο ΦΠΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μεταξύ 2004 και 2009 το σύνολο του ενεργητικού των τραπεζών από 275 δις € έφτασε τα 579 δις (δηλαδή κέρδη όσο το συνολικό χρέος της χώρας). Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Σεπτέμβρη του 2009, από αυτά τα 579 δισ., τα 400 (!) έχουν καταληστευθεί από επτά μόνο τράπεζες, τις Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ΑΤΕ, Εμπορική, Marfin
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ 10.000 offshore εταιρίες διαχειρίζονται κάθε χρόνο 500 δις €.
Οι καταθέσεις και οι συμφωνίες επαναγοράς (τα repos) των επιχειρήσεων στις τράπεζες από 160 δισ. € το 2004 εκτινάχτηκαν στα 277 δισ. € μέχρι το Νοέμβρη του 2009. Δηλαδή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ αύξησαν σε μια πενταετία το χρήμα που διαθέτουν κατά 117 δισ. € (ποσοστό αύξησης 73%).
Οι καταθέσεις προθεσμίας των επιχειρήσεων και των ιδιωτών στις τράπεζες, όπως βεβαιώνει και πάλι η Τράπεζα της Ελλάδας, από 36 δισ. € το 2004 έφτασαν στα 136 δισ. € το Νοέμβρη του 2009. Εκείνες οι καταθέσεις δηλαδή που κατά τεκμήριο αφορούν σε μορφή κατάθεσης των πλουσιότερων κοινωνικά στρωμάτων, αυξήθηκαν σε μια πενταετία κατά 100 δισ. € (ποσοστό αύξησης 278%).

Ενώ όσων αφορά τους μισθωτούς τα πράγματα είναι κομματάκι διαφορερικά αφού:
Ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη μέσα στην 15ετία αυξήθηκε από 15 € στο ιλιγγιώδες ποσό των 30 €.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας και της EUROSTAT:
Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι μόλις στο 51%  του Ευρωπαικού Μ.Ο., οι μέσες αποδοχές βρίσκονται στο 73%,  οι συντάξεις είναι στο 55%  των αντίστοιχων της Ευρώπης και η αγοραστική δύναμη του μέσου εργαζόμενου είναι μόλις στο 83%  του Μ.Ο. της Ευρωπαικής Ένωσης.
Και βέβαια οι μισθωτοί πλήττονται ιδιαίτερα από τις χτυπητές αδικίες του φορολογικού συστήματος. Παράδειγμα η αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων.
Έστω ότι έχουμε δύο πρόσωπα, το Α με εισόδημα 1000 € και το πρόσωπο Β με εισόδημα 5000 €. Ας υποθέσουμε ακόμα ότι και οι δύο αγοράζουν το ίδιο προϊόν αξίας 100 €. Ο έμμεσος φόρος που τους αναλογεί (ο Φ.Π.Α.) είναι 23% δηλαδή 23 € και για τους δυο. Όμως σε σχέση με το εισόδημα τους η επιβάρυνση για τον Α είναι 2.3% του εισοδήματος του, ενώ για τον Β είναι 0.46% του εισοδήματος του.
Δηλαδή, όσο περισσότερο αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι τόσο περισσότερο πλήττονται τα χαμηλότερα εισοδήματα και υποβοηθούν την αναπαραγωγή του κεφαλαίου και όχι τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα που υποτίθεται ότι πρέπει να έχει ένα φορολογικό σύστημα.
Το μνημόνιο όσο και το το Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης δεν θίγει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Απλά μεταφέρει εισοδήματα από τις τσέπες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων για την εξυπηρέτηση των δανειστών αλλά και με τη μείωση των μισθών μεταφέρει πόρους από τους εργαζόμενους στους εργοδότες

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2009, το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν διεθνούς αγοραστικής δύναμης ήταν για την Ελλάδα 30.856 σε δολάρια, για την Ισπανία 29.527, για την Ιρλανδία 39.441, για τη Γερμανία 34.219 και για τη Γαλλία 33.744. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι PIGS δεν είναι «φτωχές χώρες».
Η Ελλάδα έχει επίπεδο ανάπτυξης που αντιστοιχεί στο 91,4% του επιπέδου ανάπτυξης της Γαλλίας και στο 90,2% εκείνου της Γερμανίας. Μάλιστα, η Ιρλανδία έχει ψηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ και από τις δύο χώρες του «ευρωπαϊκού πυρήνα».
Γιατί ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι το 66,8% του γαλλικού και το 73,3% του αντίστοιχου γερμανικού και γιατί η κυβέρνηση εμμένει στην εξοικονόμηση πόρων, κυρίως μέσω της περαιτέρω μείωσης των μισθών;
Μα γιατί, εν μέσω κρίσης, και τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών πρέπει να μείνουν σταθερά και οι δανειστές μας να πάρουν τα λεφτά τους.
Αφού οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, με την στήριξη βέβαια του «υπεύθυνου αστικού πολιτικού κόσμου», που λέει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τα έκαναν μούσκεμα και κατάντησαν την χώρα περίγελο της Ευρώπης, μπροστά στην γενική κατακραυγή και την απειλούμενη «καθεστηκυία τάξη» από την λαϊκή αμφισβήτηση,  κάλεσαν «στα όπλα», όλες τις «πατριωτικές» μνημονιακές δυνάμεις. Και  αυτές βέβαια, ασμένως, ανταποκρίθηκαν.
«Ευρώ ή δημοκρατία»; Το ψευτοδίλημμα που έθεσαν, μπορεί προσωρινά να βγάζει πρωθυπουργό και μάλιστα τραπεζίτη, αλλά αργά ή γρήγορα ο κυρίαρχος λαός θα δώσει στα  κόμματα, που τώρα συναγωνίζονται σε εκλογικά ποσοστά, τα ποσοστά της ανεργίας, τη θέση στην ιστορία που τους αξίζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.