ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΗΣ
γράφει ο Νίκος Κοζώνης, βιολόγος

«Βιομάζα: Οι σύγχρονοι λέβητες πέλετς είναι σε θέση να αποδώσουν καύση σε περισσότερο από το 90% της ενέργειας που περιέχεται στην πρώτη ύλη (ξύλο). Η δε τιμή των πέλετς ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα και την πρώτη ύλη (π.χ. οξειά, ελαιόδεντρα, φρύγανα κτλ) και κυμαίνεται περίπου από 250 – 450 ευρώ ο τόνος.»

«Γεωθερμία: Ένα σύστημα γεωθερμίας εκμεταλλεύεται τη θερμότητα του εδάφους που παραμένει σταθερή χειμώνα / καλοκαίρι στους 16-18 °C για να προσφέρει, αντίστοιχα, θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με το κλιματιστικό δεν ζεσταίνει τον αέρα αλλά το κτίριο. Πρόκειται για μια πιο ακριβή επένδυση, η οποία ωστόσο έχει τα μεγαλύτερα οφέλη από πλευράς εξοικονόμησης χρημάτων αλλά και ποιότητα θέρμανσης.»

«Ηλιακός κλιματισμός: Εκτός από το ζεστό νερό για τις ανάγκες του νοικοκυριού, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέρμανση των κτιρίων, συνήθως σε συνδυασμό με κάποιο άλλο σύστημα (π.χ. βιομάζα ή φυσικό αέριο). Τα συστήματα αυτά κάνουν χρήση της ηλιακής ακτινοβολίας µέσω ηλιακών συλλεκτών, όπως ακριβώς οι απλοί ηλιακοί θερμοσίφωνες, προκειμένου να ζεστάνουν το νερό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από κάποιο άλλο σύστημα για την θέρμανση χώρων. Συνδυάζονται ιδανικά με γεωθερμία και βιομάζα, ενώ κρίνονται απαραίτητα σε νέα κτίρια που χρησιμοποιούν ενδοδαπέδια θέρμανση.»

 (αποσπάσματα από το έντυπο «ΠΛΑΝΗΤΗΣ GREENPEACE», τεύχος 91, με τίτλο «Ζεσταθείτε “έξυπνα” και οικονομικά»)

 Άλλες επιλογές; Κλιματιστικά και θερμοπομποί ΧΑΜΗΛΗΣ κατανάλωσης ρεύματος, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ τζάκια, τα ηλιόθερμα ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ κατανάλωσης και σε… ΚΑΘΕ περίπτωση τα… «ΖΕΣΤΑ» ενδύματα!

Προηγούμενο άρθροΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ – ΑΕΤΟΣ 53-67
Επόμενο άρθροΣυλλογή τροφίμων του Δικτύου Αλληλεγγύης «Ανάσα» Κηφισιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.