Αναγνώστες μου μετέφεραν, ότι ο συμπολίτης μας Γιώργος Παπανδρέου (και πολύ πιθανό ο αυριανός πρωθυπουργός, όπως δείχνουν όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις) ανέφερε στην συνέντευξή του στην ΔΕΘ ότι στόχος του είναι να γίνουμε «η Δανία του Νότου».
Για να σιγουρευτώ για την απίστευτη για τα Ελληνικά δεδομένα δήλωση, που ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών για την επόμενη κυβέρνηση, έτρεξα στο Google, το γνωστό «ψαχτήρι» στο διαδίκτυο, και πήρα 62.400 αποτελέσματα στη φράση αναζήτησης «Δανία του Νότου»
Από τα πρώτα σχετικά δημοσιεύματα, διευκρινίστηκε ότι η ορθή φράση Γιώργου Παπανδρέου ήταν: «Στόχος μας και δέσμευσή μου, η Ελλάδα να γίνει ένα περιβαλλοντικό πρότυπο, η Δανία του Nότου».
Για το περιβάλλον, λοιπόν, ο στόχος και όχι συνολικά η ελληνική κοινωνία να γίνει δανέζικη. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος τον αγαπητό συμπολίτη μας κάποιοι να πάρουν στο ψιλό, όπως έπραξε ο γνωστός δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας», υποστηριχτής του εφαρμοσμένου φιλελευθερισμού και αντίθετος με το… σοσιαλισμό, κ. Τάκης Μίχας.
Ο έγκριτος δημοσιογράφος σε σχετικό άρθρο του καταλήγει λέγοντας: «Θα κάνει λοιπόν ο Γιώργος την Ελλάδα «Δανία του Νότου»; Πιθανώς. Και κάπου εκεί ξύπνησα…» πιστεύοντας ότι αυτά δεν γίνονται αφού όπως γράφει, μεταξύ άλλων, μερικά από τα χαρακτηριστικά της Δανίας είναι:
Οι γιατροί δεν παίρνουν «φακελάκι».
Οι καθηγητές δεν κάνουν «ιδιαίτερα».
Οι δημοσιογράφοι δεν δουλεύουν παράλληλα με το ΜΜΕ και σε γραφεία Τύπου υπουργείων ή επιχειρήσεων.
Οι εφοριακοί δεν τα «πιάνουν».
Οι δικαστικοί δεν λαδώνονται από τα «κυκλώματα».
Οι πολιτικοί δεν παρίστανται σε μεσαιωνικές τελετές που έχουν ως αντικείμενο τη λατρεία «θαυματουργών εικόνων»!
Η επιρροή της Εκκλησίας της Δανίας στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τερματίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα.
Δεν υπάρχουν ούτε στρατιωτικές ούτε μαθητικές παρελάσεις.
Στη Δανία, αν διαφοροποιηθεί κάποιος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν χαρακτηρίζεται «αντιδανός». Στα δανικά η έκφραση «αντιδανός» δεν υπάρχει.
Ολοι οι νέοι έχουν εγκαταλείψει το σπίτι των γονιών τους και μένουν μόνοι τους όταν κλείσουν τα 18. Δεν μένουν με τη μαμά τους μέχρι τα 40.
Οι εφημερίδες δεν προσφέρουν CD, διακοπές και αυτοκίνητα για να ανεβάσουν τις κυκλοφορίες τους.
Με τα θέματα που αφορούν τη γερμανόφωνη μειονότητα που διαβιοί στο νότιο τμήμα της χώρας ασχολούνται οι δημοτικές αρχές και όχι η ασφάλεια και οι μυστικές υπηρεσίες.
Οι Δανοί δεν θεωρούν ότι ο λόγος για τον οποίο έχασαν τον Τριακονταετή πόλεμο εναντίον των Σουηδών το 1625 οφείλεται σε «σκοτεινές ενέργειες» της CIA.

Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει Δανία, πόσο μάλλον ένας μελλοντικός πρωθυπουργός. Τα ισχύοντα στη Δανιμαρκία, είναι εκτός πολιτικής ατζέντας των εγχώριων σωτήρων.
Όμως ακόμα και το «η Δανία, ως περιβαλλοντικό πρότυπο», δεν παύει να αποτελεί μια εντυπωσιακή δέσμευση για κάθε καλόπιστο πολίτη.
Οπότε λογικά και έχοντας υπόψη τα όσα συμβαίνουν στη χώρα αυτή του Βορρά, προσεχώς στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουμε:
– να καταργηθεί ο νόμος 3208/2003, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη και πολιτογραφήθηκε στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως δασοκτόνος νόμος αφού οδηγούσε στον αποχαρακτηρισμό 33,9 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.
– να αποκτήσουμε δασολόγιο και δασικούς χάρτες
– να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση
– να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα σε δασικές περιοχές
– να απελευθερωθούν οι ακτές από την ιδιωτική αξιοποίησή τους
– να σταματήσει η επιδότηση της χρήσης του ΙΧ και να στραφεί η κυβέρνηση την επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς
– να καταφέρουμε η ανακύκλωση να φτάσει σε ποσοστό πάνω από το 80% στο σύνολο των παραγόμενων οικιακών απορριμμάτων
Γίνεται; Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε στην υλοποίηση των εξαγγελιών…

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΑΣΟΣ= Είναι ένα πολύπλοκο οικοσύστημα, ένας βιολογικός οργανισμός κοινοβίωσης με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται απο την επικράτηση δέντρων. Κάθε δασικό είδος έχει τις δικές του απαιτήσεις σε υγρασία, θρεπτικά στοιχεία, κλιματικούς παράγοντες. Υπάρχει αμοιβαία αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ των φυτών, των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος. Απο τις σχέσεις αυτές δημιουργείται μια ισορροπία, που παίζει βασικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία του ευρύτερου περιβάλλοντος.

  Κύριε Μπαστέ Μήπως η Ερυθραία που ζείτε δεν είχε δάση? Εδώ εγώ που πολύ νέος άνθρωπος και πρόλαβα δάση και αλεπούδες μέσα στην Ερυθραία στο Φάρο που λέμε οι παλιοί και τώρα οι μόνες αλεπούδες που περνάνε είναι αυτές με τα δύο πόδια που όνειρο ζωής είναι πως θα κλέψουν για να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι.
  Μήπως η Πολιτεία δεν ήταν δάσος κύριε Μπαστέα για να μετατραπεί τώρα σε Κολωνάκι?
  Μήπως όλα τα υπόλοιπα προάστια πηγαίνοντας προς τα πάνω δεν ήταν μόνο δάσος?
  Είναι τυχαίο που στον Διόνυσο μέχρι και τέλη της δεκαετίας του ?70 είχε σανατόρια?
  Και ο κατά τα άλλα τίμιος και αγωνιστής στρατηγός και δήμαρχος Πεντέλης κύριος Στεργίου λέει ότι η Πεντέλη και ο Διόνυσος χτίζουν βασισμένες σε ένα νόμο του ?50 όπου αυτές τις δύο περιοχές τις χαρακτηρίζει αγροτεμάχια .
  Για την φύση και το οικοσύστημα κύριε Μπαστέα οι αλλαγές που έχουν υποστεί αυτές οι περιοχές τα τελευταία εκατό χρόνια είναι αλλαγές μιας ημέρας. Ωστόσο η εύκολη απάντηση όλων είναι έτσι τα βρήκα από τον μπαμπά μου τον παππού μου και πάει λέγοντας. Μήπως και εσείς το ίδιο δε λέτε ?
  Γιατί λοιπόν φταίνε οι κυβερνήσεις και όχι εμείς οι ίδιοι ? από μας δεν είναι και αυτές ? κι αν η κάθε κυβέρνηση μου δίνει το δικαίωμα να παρανομώ αυτομάτως είμαι και αθώος?
  Μήπως τελικά κύριε Μπαστέα αντί για νόμους και βαφτίσεις δασών και αγροτεμαχίων χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο της ανύπαρκτης μόρφωσής μας ? μήπως να ανεβάσουμε τον πήχη της παιδείας μας στο μηδέν για αρχή (γιατί τώρα είναι πολύ κάτω του μηδενός) και σιγά σιγά να ελπίζουμε και σε κάποια <> ?
  Κανένας πολιτικός δεν διαθέτει μαγικό ραβδάκι. Αυτό βρίσκεται στα χέρια του κάθε ανθρώπου χωριστά και είναι το μυαλό του κατά συνέπεια η μόρφωσή του, το πνευματικό του επίπεδο, όλα αυτά δηλαδή που τον διαχωρίζουν από όλα τα υπόλοιπα ζώα μέσα στο οικοσύστημα. Άσχετα αν ο άνθρωπος γενικά θέλει συνέχεια να αποδεικνύει το αντίθετο.

 2. Σίγουρα φταίνε οι πολίτες. Αλλά να μην αθωώνουμε τις κυβερνήσεις γιατί έχουν την εντολή και την ευθύνη να υλοποιούν πολιτικές.
  Και για αυτό πρέπει να κρίνονται.
  Δεν έχουν όλοι την ίδια ατομική ευθύνη. Δεν ΄χει την ίδια ευθύνη ο εθελοντής δασοπυροσβέστης και το μέλος του οικοδομικού συνεταιρισμού που στόχος του είναι να οικοδομήσει το δάσος
  Δεν έχει την ίδια ευθύνη αυτός που επιλέγει ένα κόμμα που αντιτίθεται στην εκτός σχεδίου δόμηση και αυτός που επιλέγει κόμμα που έχει μετατρέψει την Πεντέλη και κάρβουνο και τσιμέντο.
  Το όλοι φταίνε, αθωώνει τους βασικούς υπεύθυνους. Δηλαδή αυτούς που κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και όσους τους προσφέρουν την στήηριξή τους
  Πέτρος Μπαστέας

 3. Ήταν λάθος μου κύριε Μπαστέα που έγραψα το κείμενο σε πολιτισμένη γλώσσα και μάλλον δεν έγινε κατανοητό.Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας υπάρχουν άνθρωποι που αντιστάθηκαν στο δέλεαρ της τετραόροφης και πενταόροφης πολυκατοικίας και διατήρησαν την προσφυγική τους κατοικία στην Νέα Ερυθραία για να μην αλλοιωθεί το ύφος του οικισμού.Αλλά πόσοι είναι αυτοί? ελάχιστοι.Αν το κράτος σου δίνει άδεια να οικοδομήσεις,δεν σε υποχρεώνει να κάνεις ένα τσιμεντένιο τέρας είναι δική σου επιλογή για να βολευτείς και να βολέψεις και τα παιδιά σου και τα παιδιά των παιδιών σου. Γιατί αυτό έγινε στην Νέα Ερυθραία.Είδαν τις ακίνητες περιουσίες τους να εκτοξεύονται στα ύψη και τώρα θέλουν τη διατήρηση του δάσους για να παραμείνουν στα ύψη.Αν σκέφτονταν όλοι αυτοί που κόπτονται για την προστασία του δάσους οικολογικά, δεν θα είχαν επιτρέψει την μεταμόρφωση του οικισμού σε αυτό το τωρινό έκτρωμα, αν και βέβαια σε σας τους οικολόγους μάλλον σας αρέσειΓιατί δε θυμάμαι να έχουν διαμαρτυρηθεί οι κάτοικοι της Ν. Ερυθραίας, να κάνουν κινητοποιήσεις για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης για παράδειγμα ή για την ένταξη στο σχέδιο της περιοχής του Μορτερού.Προστατεύουν λοιπόν το δάσος γιατί αυτό στο χρηματιστήριο αξιών διατηρεί την περιουσία τους στα ύψη. Ποιός άλλωστε ειλικρινά μπορεί να ισχυριστεί ότι πριν απο 30 χρόνια πίστευε ότι η Νέα Ερυθραία θα βρίσκεται στη λίστα με τις δέκα πιο ακριβές περιοχές στην Ελλάδα? Αν όμως οι εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηριστούν οικοδομήσιμες και επεκταθεί αυτός ο <> ιστός τσιμέντου της Νέας Ερυθραίας στις δασικές περιοχές που έχουν απομείνει αυτομάτως η ακίνητη περιουσία τους θα υποστεί καθίζιση γιατί δεν θα έχουν φυσικό τοπίο να πουλήσουν παρα μόνο τζιπ και πρεστίζ…..Για αυτό λοιπόν προστατεύτε το περιβάλλον. Όσοι κόψατε κόψατε, όσοι χτίσατε χτίσατε όσοι βολευτήκατε βολευτήκατε.Εξάλλου η πενταόροφη πολυκατοικία δεν έχει προοπτική να γίνει κάτι άλλο !
  Καλό το βόλεμα αλλά να μην του δίνουμε οικολογικό και ιδεολογικό μανδύα.

 4. Αγαπητέ μου κύριε,
  Στις οργανωμένες κοινωνίες οι πολίτες χτίζουν σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους αλλά και με την ισχύουσα ανοχή στην παρανομία αυθαίρετα)
  Τους νόμους τους ψηφίζουν θεσμικά όργανα (Βουλή)που εκλέγονται δημοκρατικά.
  Στις 4/10 έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε αυτή τη σύνθεση της Βουλής που θα ψηφίζει νόμους φιλικούς προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
  Τα περί “βολέματος”, που αναφέρετε, δεν τα καταλαβαίνω. Προσωπικά στο όνομά μου έχω μόνο δύο παιδιά, ένα ΙΧ 12 ετών και περίπου 5000 βιβλία.
  Πέτρος Μπαστέας

 5. Η κοπεγχαγη εχει το μεγαλυτερο πεζοδρομο της Ευρωπης που ειναι ολο το εμπορικο κεντρο καθως και την Christiana που ειναι μια αυτοδιαχειριζομενη γειτονια που ειναι μαστ για οποιον παει εκει

 6. Εγω αναφέρομαι στους πολίτες της Νέας Ερυθραίας,εσείς γιατί το πήρατε προσωπικά δεν καταλαβαίνω? Και απορώ τι δεν καταλαβαίνετε αφού κυριολεκτώ σε ότι γράφω και δεν αφήνω υπονοούμενα.
  Και αφήστε πια την ξύλινη γλώσσα…Και ο Βουλγαράκης για τις off shore εταιρείες απάντησε πως είναι ηθικό και νόμιμο…

 7. “Οι πολίτες της Νέας Ερυθραίας” με την “ξύλινη γλκώσσα” και τις “off shore του Βουλγαράκη” τι σχέση έχουν με το θέμα;
  Π.Μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.