231-bambakiasi.jpgΤί γίνεται στη Νέα Ερυθραία;

του Νικου Κοζώνη

Πριν την καλοκαιρινή «επέλαση» της πύρινης λαίλαπας σε Πάρνηθα, Υμηττό και Πεντέλη η αναλογία του πράσινου ανά κάτοικο της Αττικής ήταν 2,55 τετρ. μέτρα. Τώρα πόσο να είναι; Επομένως δε μας παίρνει να χάνουμε ούτε ΕΝΑ πεύκο και λόγω βαμβακίασης! Ο «συναγερμός» είχε σημάνει ήδη από την Τετάρτη 9 Μαΐου 2007 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Πεύκης, όπου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης για την βαμβακίαση, με τη συμμετοχή των Δημάρχων Πεύκης, Κηφισιάς, Μελισσίων, Πεντέλης και ειδικών επιστημόνων. Τί «βγήκε» από τη σύναξη αυτή; Η αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας για οικονομική στήριξη των ψεκασμών. Έτσι αναγκάστηκαν κάποιοι δήμαρχοι των βορείων προαστίων να προχωρήσουν μόνοι τους, έχοντας όμως περιορισμένη αποτελεσματικότητα, αφού αν ένας Δήμος ψεκάσει και ο κοντινός του δεν τον ακολουθήσει, τότε η αρρώστια αυτή θα παρατείνει τη «διαμονή» της στα πεύκα και των δύο Δήμων!
«Οι μελέτες που γίνονται για τη βαμβακίαση είναι καλές αλλά δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα και δε δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα του κόσμου. Ήρθε η ώρα να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε πράγματα και όχι να περιοριζόμαστε σε λόγια, χωρίς να γίνονται έργα. Οι ψεκασμοί των δένδρων πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι σε περίπου δέκα ημέρες. Αν περάσει αυτό το διάστημα, θα έχουμε χάσει ακόμα μια χρονιά» επεσήμανε τότε ο παριστάμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού όρους (Σ.Π.Α.Π.) και δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης. Ο πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. είπε επίσης ότι στο παρελθόν είχαν γίνει ψεκασμοί στις περιοχές Κηφισιάς και Αγ. Στεφάνου ήταν όμως ανεπιτυχείς για δύο αιτίες. Η πρώτη ήταν η αντίθεση των μελισσοκόμων, οι οποίοι και έχουν οικονομική δύναμη «παρέμβασης», ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με το κόστος των ψεκασμών στα χιλιάδες δένδρα που έχουν «αρρωστήσει» από τη βαμβακίαση. Συνεχίζοντας, ο κ. Στεργίου τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να συνδράμει στην απομάκρυνση των αποξηραμένων δένδρων και ζήτησε μια διαδικασία βιολογικού περιορισμού του εντόμου με πλήρη επιστημονική επίβλεψη. Συμπερασματικά; «Κάθε χρόνο θα πρέπει την κατάλληλη περίοδο να υπάρχουν συνεργεία τα οποία θα διαθέτουν οι Δήμοι, με χρηματοδότηση από το κράτος, τα οποία θα πλένουν τα δένδρα. Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια της κοινωνίας καθώς και ο πλήρης επιστημονικός έλεγχος της δράσης. Αν οι πολιτικοί δεν ακούν, εμείς οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να φωνάξουμε για να δοθεί λύση» κατέληξε η ομιλία του προέδρου του Σ.Π.Α.Π.
«Η πρώτη ανησυχία είναι αν θα χάσουμε τα πεύκα μας, η δεύτερη αν θα τρώμε μέλι και η τρίτη αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φυτοφάρμακα. Πρέπει να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω» ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.) και Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης, «παίρνοντας τη σκυτάλη» του επόμενου ομιλητή, στην ίδια εκδήλωση. Ο κ. Χιωτάκης υπογράμμισε ότι μέχρι το 2004 κανένας δεν είχε το θάρρος να κάνει κουβέντα για ψεκασμούς αλλά ύστερα από πιέσεις έγινε πράξη το σχετικό «πιλοτικό» πρόγραμμα σε κάποιους Δήμους καθώς και ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε στη μείωση του πληθυσμού του εντόμου Marchalina hellenica που προκαλεί τη βαμβακίαση, αλλά με τα σωστά σκευάσματα και στην κατάλληλη δόση. Επίσης ο κ. Χιωτάκης είπε ότι οι ερευνητές έχουν κάνει αξιόλογες επιστημονικές προσπάθειες αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις και λύσεις που χρειάζονται, ενώ έδωσε έμφαση στην υποχρέωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υ.Α.Α.Τ.) να αποκαταστήσει τις ζημιές που έπαθε το αστικό περιβάλλον. Προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση αυτή τόνισε ότι οι Δήμοι διεκδικούν χρήματα για Πολιτική Προστασία, ώστε να δουλέψουν άνθρωποι που θα καθαρίσουν τα ξερά πεύκα. Συγχρόνως διεκδικούνται λεφτά και από το Υπουργείο Εσωτερικών για να γίνουν οι ψεκασμοί που είναι απαραίτητοι, ενώ μιλώντας και ως πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. δεσμεύτηκε ως προς την προτεραιότητα που θα έχει κάθε όχημα με κλαδέματα, σε σχέση με τα υπόλοιπα, στο εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας για να επιταχύνονται τα δρομολόγια.
Πώς έδρασε όμως η κεντρική διοίκηση για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος; Στις 10 Μαΐου 2007 το Υ.Α.Α.Τ. έστειλε επείγον έγγραφο, ως απάντηση, στα σχετικά αιτήματα των Δήμων. Τί έγγραφε; Ότι έχουν εγκριθεί ειδικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα για ψεκασμούς, σχετικούς με γεωργική χρήση αλλά όχι για πεύκα! Υπήρξαν επίσης οδηγίες προς τους Δήμους για τη διαδικασία ψεκασμού, ενώ -πάντα σύμφωνα με το έγγραφο αυτό- αναλαμβάνουν οι Γεωπόνοι κάθε Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) να εξειδικεύσουν τον χρόνο ψεκασμού κατά τόπο. Τελικά οι Δήμοι κλήθηκαν να ενημερώσουν αναλυτικά το Υ.Α.Α.Τ. για το ποιά δέντρα ψέκασαν, με ποιό σκεύασμα και ποιά αποτελέσματα είχαν και θα έχουν έως το Μάιο του 2008. Το 2006 το εγκεκριμένο από το Υ.Α.Α.Τ. εντομοκτόνο Insegar απαγορεύτηκε ως επικίνδυνο από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σχετικά με την καταλληλότητα των εντομοκτόνων, οι αναπληρωτές καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριοι Β. Ρούσσης και Κ. Βάγιας σε κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή» της 12/3/06 τόνιζαν, εκτός από την αναποτελεσματικότητά τους, τα ακόλουθα: «αυξάνεται η επικινδυνότητα πληθυσμιακών εξάρσεων του φυτοφάγου εντόμου. Επιπλέον το έντομο αυτό, όπως και όλα τα άλλα έντομα της ταξινομικής ομάδας, έχουν πολλές προσαρμογές που τα καθιστούν άτρωτα στα εντομοκτόνα». Οι παραπάνω ερευνητές έχουν παρασκευάσει το οικολογικό μίγμα «RVP», το οποίο και έδωσαν δωρεάν σε χημική εταιρεία για μαζική, ποσοτικά, παραγωγή. Τί απέγινε; Η «κατάψυξη» της προσπάθειας αυτής λόγω ανταγωνισμού των εμπορικών τραστ!
Για να δούμε τι γίνεται σε άλλες, πληγείσες από τη βαμβακιάση, κοντινές περιοχές στη Νέα Ερυθραία; Στις 16 Μαΐου 2007 ξεκίνησε από την περιοχή Νέας Λέσβου του Δήμου Αμαρουσίου ο καθαρισμός 2000 προσβεβλημένων δένδρων, μέσω δύο σύγχρονης τεχνολογίας υδροφόρων καθώς και της συνδρομής πυροσβεστικών οχημάτων του Σ.Π.Α.Π., με τη μέθοδο της μηχανικής καταπολέμησης της βαμβακίασης. Πρόκειται για μια μέθοδο αποτελεσματική, περιβαλλοντικά φιλική, εύκολη και ακίνδυνη. Στα δένδρα αυτά τοποθετήθηκαν αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, αυτοκόλλητες ταινίες οι οποίες παγιδεύουν τις μετακινούμενες προνύμφες του εντόμου. Ο παρευρεθείς Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε τότε στην τοπική εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ»: «Ο Δήμος μας λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του προβλήματος της βαμβακίασης των πεύκων, ξεκίνησε εγκαίρως τη διαδικασία καθαρισμού σε όλα τα αλσύλλια και τις δασικές εκτάσεις της πόλης, προκειμένου να περισώσουμε αυτούς τους σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου, καταπολεμώντας το ζωύφιο που καταστρέφει τα δένδρα και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα. Η μέθοδος που επιλέξαμε είναι της μηχανικής καταπολέμησης, δεδομένου ότι όπως έχει αποδειχθεί η χρήση χημικών ουσιών έχει κριθεί επισφαλής για τη δημόσια υγεία. Αντίθετα, η μηχανική καταπολέμηση έχει κριθεί απολύτως ασφαλής. Εφαρμόζεται με μηχανικά μέσα και προβλέπει το πλύσιμο των πεύκων με νερό υπό πίεση, τον καθαρισμό των υπολειμμάτων από το έδαφος και την τοποθέτηση στη συνέχεια αυτοκόλλητου δακτυλίου στον κορμό του δένδρου προς παγίδευση των προνυμφών του εντόμου».
Ο καθαρισμός συνεχίστηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου εκτός από τη Ν. Λέσβο και στις περιοχές Αγ. Νικολάου, ΚΑΤ και άλσους Τσαρούχη με 6 υδροφόρες. Την επιχείρηση αυτή συντόνιζε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και επόπτευε ο πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π., ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση της παραπάνω εφημερίδας τα εξής: «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που η κεντρική εξουσία έχει αφήσει να διαιωνίζεται από το 1996, όταν -με δική της υπαιτιότητα- άρχισε η εξάπλωση του φαινομένου της βαμβακίασης. Η αρωγή του Σ.Π.Α.Π. και η συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου έχει ως σκοπό να αφυπνίσει κάποια συγκεκριμένα γραφεία της κεντρικής εξουσίας, ώστε να ενισχύσει ουσιαστικά τους Δήμους ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος». Στις 15/06/2007 στο ρεπορτάζ για τη βαμβακίαση της εφημερίδας «Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ», παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι οδηγίες που έλαβε η Πρωτοβουλία Πολιτών Δροσιάς για το Περιβάλλον, σε ότι αφορά την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της «μάστιγας» αυτής των πεύκων από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, σχετικά με τα υλικά, τα εργαλεία, τον τρόπο και τη συχνότητα καθαρισμού.
Περιμένουμε λοιπόν και από τη Διοίκηση του Δήμου Νέας Ερυθραίας να κινηθεί, όπως οι συγκεκριμένες περιστάσεις το επιβάλλουν, για τη «θεραπεία» και προστασία των προσβεβλημένων και απειλούμενων από τη βαμβακίαση πεύκων της περιοχής μας, σε συνεργασία και σε συντονισμό με γειτονικούς και κοντινούς Δήμους και Κοινότητες, τον Σ.Π.Α.Π. καθώς και επιστημονικούς φορείς, ώστε να «σωθούν» όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους «παραγωγούς» του οξυγόνου και του καλού, μέχρι τώρα, κλίματος της Νέας Ερυθραίας! Αναμένουμε ενημέρωση από τη Δημοτική μας Διοίκηση, για τις ενέργειες που έχουν γίνει, καθώς και για τις προσεχείς της δράσεις προς αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού περιβαλλοντικού μας προβλήματος. 

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια πρόοδος στο θέμα αυτό, αν υπάρχει κάποια νέα μέθοδος καταπολέμησης που να είναι αποτελεσματική και ακίνδυνη ταυτόχρονα. Και τέλος ποια η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται διότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.

  2. θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια πρόοδος στο θέμα αυτό, αν υπάρχει κάποια νέα μέθοδος καταπολέμησης που να είναι αποτελεσματική και ακίνδυνη ταυτόχρονα. Και τέλος ποια η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται διότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.

  3. θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια πρόοδος στο θέμα αυτό, αν υπάρχει κάποια νέα μέθοδος καταπολέμησης που να είναι αποτελεσματική και ακίνδυνη ταυτόχρονα. Και τέλος ποια η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται διότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.

  4. ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ 2108000222

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.