kozonis_nikos.jpg

ΔΕΝ έχουμε «πολύ καιρό» μπροστά μας! Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ προβλέπει να επιτρέπεται από το 2010 η απευθείας ταφή του 56% των απορριμμάτων, από το 2013 του 35% και από το 2020 και μετά του 18%! Είναι ΠΙΘΑΝΗ η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ από τον εθνικό στόχο ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ του 2005 με την «τρέχουσα» ετήσια κατά κεφαλήν «συλλογή» αποβλήτων συσκευασιών, την υπάρχουσα «μεθοδολογία» και το «ρυθμό» υλοποίησης των έργων! «Ο στόχος που έχει τεθεί στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Σ.Α.) για εξάλειψη και αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) μέχρι 31/12/08-σημειωτέον ότι θα έπρεπε και τα έργα Χ.Α.Δ.Α. να έχουν αποπερατωθεί μέχρι το 2008-είναι πλέον δυσεκπλήρωτος», έγραψε ομάδα εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) στην έκθεση της το 2007. Σήμερα είναι «σε υπηρεσία» περί τις 410 Χ.Α.Δ.Α. σε ΟΛΗ τη χώρα, οι οποίες προορίζονται να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2009, δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, όπως μετέδωσε πρόσφατα η τηλεοπτική εκπομπή «eco-news» του «ΣΚΑΪ».
Η σημερινή «ελληνοπρεπής» αυτή κατάσταση, μπορεί ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ με ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ διαδικασίες και μεθόδους. Η προαναφερθείσα ομάδα εργασίας του Τ.Ε.Ε. «ψάχνοντας» τις ΝΕΕΣ τεχνολογίες επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων (σ.α.), συμπέρανε ότι η ΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΛΥΣΗ διαχείρισης αυτών ήταν η ΑΕΡΟΒΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, η οποία προϋποθέτει ΑΝΑΚΤΗΣΗ κομπόστ (από την επεξεργασία των οργανικών σκουπιδιών τα οποία αποτελούν και το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ τμήμα των απορριμμάτων) σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με ανάκτηση ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ υλικών, όπως χαρτί, πλαστικό και μέταλλα ή ΠΑΡΑΓΩΓΗ και ενεργειακή ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ του RDF (υλικό που μπορεί να παράγεται από το χαρτί και το πλαστικό τα οποία ΔΕΝ ανακυκλώνονται). Σύμφωνα με τους επιστήμονες η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι μια από τις ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ, διαχειριστικά ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΕΣ, περιβαλλοντικά ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΕΣ και ΣΥΜΒΑΤΗ με τους ΣΤΟΧΟΥΣ του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
«Και σε άλλα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου λειτουργούν χωματερές, αλλά δεν αποτελούν το βασικό άξονα διαχείρισης. Στην Ισπανία, μια χώρα μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό από την Ελλάδα, λειτουργούν 87, ενώ σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης καμία», επισημαίνει ο ερευνητής περιβαλλοντικής πολιτικής του W.W.F. Ελλάς, Βαγγέλης Τερζής. Στα «εντός και επί τα αυτά» ΦΑΙΝΕΤΑΙ να έχουν επιταχυνθεί οι σχετικές διαδικασίες «κλεισίματος» των αυτοσχέδιων-ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ χωματερών. ΠΟΙΑ μπορεί να είναι όμως η πιο πιθανή ΕΚΔΟΧΗ; «Πώς στα μέσα του 2008 είχαμε φθάσει στις 2000 εν λειτουργία ανεξέλεγκτες χωματερές, όταν το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχε αναφέρει μέσα στο 2007 ότι αυτές ήταν 1100-1200 και στις αρχές του 2008 πηγές από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έλεγαν ότι μειώθηκαν στις 700-800. Μήπως για να μας πείσουν ότι έγιναν τεράστια βήματα σε μικρό χρονικό διάστημα και έτσι να δεχθούμε με ανακούφιση ότι ενδέχεται να πληρώσουμε πρόστιμο μόνο για περίπου 500 χωματερές;», μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (Ο.Ε.Α.), Φίλιππος Κυρκίτσος. Επίσης, ξέρουμε ότι η ΑΝΑΦΛΕΞΗ των Χ.Α.Δ.Α. είναι ΜΙΑ από τις ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ αιτίες δασικών ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ, απελευθερώνουν φουράνια και ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ διοξίνες στην ατμόσφαιρα, οι οποίες ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ και στην ΤΡΟΦΙΚΗ αλυσίδα, στο έδαφος και στα ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ! Αν και οι ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ βλάβες στην ΥΓΕΙΑ μας είναι ΑΚΟΣΤΟΛΟΓΗΤΕΣ, η πρόσφατη Ευρωπαϊκή Οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη, η οποία ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΙ την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», προβλέπει ειδικά την ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ για τη ΡΥΠΑΝΣΗ των εδαφών.
«Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό Χ.Υ.Τ.Α. που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, μόνο κατ ευφημισμό μπορούν να χαρακτηριστούν Χ.Υ.Τ.Α., εφόσον δεν τηρούνται οι όροι υγειονομικής ταφής και προστασίας του περιβάλλοντος, έχει δικαιολογημένα οδηγήσει σε δυσπιστία των πολιτών και έλλειψη κοινωνικής αποδοχής για τη χωροθέτηση και κατασκευή νέων Χ.Υ.Τ.Α. Όμως οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αντιληφθούν το δικό τους ρόλο και τις δικές τους ευθύνες στη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Η λύση δεν είναι να μεταφερθούν τα απορρίμματα όσο πιο μακριά γίνεται. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για τη μείωση και την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων τους. Τα απόβλητα αντανακλούν τις αξίες μας καθώς και τις επιλογές που κάνουμε στον τρόπο ζωής μας και στο μοντέλο ανάπτυξης, στις σχέσεις μας με το φυσικό περιβάλλον, στην παραγωγή υλικών προϊόντων. Ο τρόπος διαχείρισής τους αντιπροσωπεύει το βαθμό υπευθυνότητας της βιομηχανίας, της αυτοδιοίκησης, της κεντρικής διοίκησης καθώς και των ίδιων των πολιτών αλλά και τη πραγματική βιωσιμότητα και ευημερία μιας χώρας. Η κακή διαχείρισή τους είναι σημάδι γενικότερης αποτυχίας της οικονομικής και περιβαλλοντικής πολιτικής μιας χώρας, μια και η κακή διαχείριση τους μεταφέρει το κόστος στις επόμενες γενιές. Έχουμε χάσει μια τριακονταετία τουλάχιστον. Δεν θα ανεχθούμε να χάσουμε, πλέον, ούτε μία μέρα. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή διάθεσης ανεπεξέργαστων αποβλήτων, ταφής ή καύσης. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποστηρίζουμε: τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών, δημοτικές κινήσεις, δημοτικές αρχές στην προσπάθειά τους να θέσουν είτε από τη θέση της πλειοψηφίας είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης στο κέντρο των προτεραιοτήτων τους τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση-κομποστοποίηση, τη μείωση κατά τουλάχιστον 80% των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή. Το υπόλοιπο 10-20% των αποβλήτων-κυρίως αδρανή υπολείμματα απορριμμάτων- πρέπει να οδηγείται στην ταφή με αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εμπνεόμαστε από τις αρχές της αειφορίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικολογικής σοφίας, της λιτότητας, του μέτρου και της απεξάρτησης της οικονομικής δραστηριότητας από τη σπατάλη των φυσικών πόρων. Οραματιζόμαστε και εργαζόμαστε για μια κοινωνία με μηδενικά απόβλητα, δηλαδή ό,τι παράγεται θα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να επανέρχεται σε κάποιους φυσικούς ή παραγωγικούς κύκλους μετά τη χρήση του, όπως εξάλλου γίνεται και στη φύση. Όπως αποδεικνύεται και από την εμπειρία πόλεων που έχουν προχωρήσει πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτός ο στόχος είναι εφικτός, προϋποθέτει όμως μεγάλες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές». Αυτά προτείνουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο «Κείμενο πολιτικής των Οικολόγων Πρασίνων για το θέμα των αστικών στερεών αποβλήτων».
Και ΔΕΝ έχουμε «πολύ καιρό» μπροστά μας! Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ προβλέπει να επιτρέπεται από το 2010 η απευθείας ταφή του 56% των απορριμμάτων, από το 2013 του 35% και από το 2020 και μετά του 18%! Ειδικά για την Αττική η αρχικά αναφερθείσα έκθεση του Τ.Ε.Ε. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ χώρων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ Αττικής, με άμεση ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ των προτεινόμενων τεχνολογιών ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ  των σύμμεικτων απορριμμάτων. ΣΥΣΤΗΝΕΙ επίσης τη διαμόρφωση ενός ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ χρονοδιαγράμματος χρηματοδοτήσεων και ΔΡΑΣΕΩΝ με προοπτική 15ετίας, το λιγότερο, για τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των απορριμμάτων ΚΑΙ την ορθολογική ΚΑΤΑΝΟΜΗ των νέων μονάδων επεξεργασίας και ΤΕΛΙΚΗΣ διάθεσης, αποκλείοντας την ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΕΠΙΒΕΒΑΡΥΜΕΝΗ περιοχή του Θριασίου. ΠΟΙΑ είναι η θέση της δημοτικής μας διοίκησης ΑΛΛΑ ΚΑΙ της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Νέα Ερυθραία και στην Αττική; ΠΩΣ βλέπουν οι τοπικές δημοτικές παρατάξεις και κομματικές οργανώσεις της Νέας Ερυθραίας την προοπτική ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Χ.Υ.Τ.Α. στο Γραμματικό για την ΕΥΡΥΤΕΡΗ περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής;

——–

Υ.Γ.1: Τα αποσπάσματα δηλώσεων των Βαγγέλη Τερζή και Φιλίππου Κυρκίτσου περιέχονται σε ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα, για την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» 16/11/08
Υ.Γ.2: «Η χρήση RDF ως εναλλακτικού καυσίμου μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τις εκπεμπόμενες διοξίνες. Θα πρέπει να εξεταστούν η περιεκτικότητα του RDF σε υδράργυρο και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων αντιρύπανσης στη συγκράτηση του υδραργύρου». (απόσπασμα από απάντηση της Ο.Ε.Α. σε ρεπορτάζ της Μαριάννας Τζάννε, για την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» 18/11/07)
Υ.Γ.3: «Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει για κάθε μια περιοχή (Γραμματικό-Κερατέα) μια μονάδα μηχανικής διαλογής, μια μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας οργανικών απορριμμάτων, μια εγκατάσταση διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και ένα χώρο υγειονομικής ταφής, ο οποίος θα δέχεται τα υπολείμματα της επεξεργασίας. Τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα». (απόσπασμα από συνέντευξη του προέδρου του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., Νίκου Χιωτάκη, στο Γιάννη Μπεθάνη της εφημερίδας «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» 28/3/09)
Υ.Γ.4: Ορισμένες ΠΙΘΑΝΕΣ συνέπειες, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ λειτουργίας Χ.Υ.ΤΑ. στο Μαύρο Βουνό ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ: «Ο κίνδυνος εν προκειμένω είναι η μόλυνση της Λίμνης Μαραθώνα από τις διαρροές των στραγγιδίων του ΧΥΤΑ προς τον υπόγειο ορίζοντα της περιοχής. Οι επικρατούντες στην περιοχή άνεμοι (πάνω από 220 ημέρες το χρόνο) είναι ΒΔ, Β και ΒΑ.  Συνεπώς, λόγω του υψηλού υψομέτρου της θέσης του ΧΥΤΑ (400 μ. υψόμετρο), οι άνεμοι αυτοί θα διασπείρουν σε μεγάλη έκταση τους αιωρούμενους ρύπους, οσμές, διοξίνες κ.λπ. της περιοχής του ΧΥΤΑ σε ένα ευρύ τόξο γειτονικών Δήμων και Κοινοτήτων (Γραμματικό, Μαραθώνα, Ν. Μάκρη, Διόνυσο, Αγ. Στέφανο κ.λπ.), τον δε υπόλοιπο χρόνο οι Α, Ν, ΝΔ και ΝΑ άνεμοι θα επιβαρύνουν τις υπόλοιπες περιοχές (Αγ. Στέφανος, Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Βαρνάβα).  Η δυσμενής εμπειρία από τις περιοχές γύρω από τον ΧΥΤΑ των Ν. Λιοσίων είναι επαρκής απόδειξη της παραπάνω επίπτωσης. Τα μελτέμια που φυσούν τους καλοκαιρινούς μήνες δροσίζουν το Βόρειο, τουλάχιστον, τμήμα του Λεκανοπεδίου.  Εάν γίνει ο ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό, τα μελτέμια θα διασπείρουν τους ρύπος σε όλο το Λεκανοπέδιο. Οι παραλίες Αγ. Αποστόλων, Βαρνάβα, Σέσι, Αγ. Μαρίνας (θέρετρο Π.Ν.), αλλά και Σχοινιά, Ν. Μάκρης  κ.λπ. μέχρι και τη Ραφήνα είναι ο προορισμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του Βορείου Λεκανοπεδίου κατά τους θερινούς μήνες.  Ποιος θα μπορεί να οδηγεί επί ώρες πίσω από εκατοντάδες απορριμματοφόρα για να πλησιάσει αυτές τις παραλίες για μπάνια ή για ένα ταβερνάκι;» (απόσπασμα διαδικτυακού δημοσιεύματος από την ιστοσελίδα oxistoxyta.gr)
Υ.Γ.5: «Επικίνδυνος για την υγεία και το περιβάλλον ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής. Διαπιστώθηκε ότι τα απόβλητα δεν καλύπτονται κατάλληλα, ο χώρος δεν είναι ασφαλής, δεν υπάρχει δίκτυο συλλογής όμβριων υδάτων». (απόσπασμα από ρεπορτάζ της Αναστασίας Σιμιτσιάδη για την εφημερίδα «Realnews» 7/12/08)

Υ.Γ.6: Μια και μιλάμε για διαχείριση σκουπιδιών ΠΡΟΣΟΧΗ! «Κυκλοφορεί» ιδιαίτερα ρυπαρή και ΝΟΣΗΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ «ερμηνείας» του στίχου «Σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη», από «ριζοσπαστικό» και «ειρηνιστή» βουλευτή, «ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ» τα «έργα» των ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΩΝ! Όχι για αυτόν Για τη «φουκαριάρα» τη ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ του! Μάθε και προφυλάξου από τους ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ανεύθυνους, αδίστακτους ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΥΣ και ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ, συμφεροντολόγους- «διαφημιστές» της ΒΙΑΣ!

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που παρατίθενται στο παραπάνω άρθρο όπως και τα συμπεράσματα, που βγαίνουν από αυτό.
  Ευχαριστούμε κ. Κοζώνη.

 2. ΒΙΟΔΙΑΣΠΑΣΗ

  Καπνιζω,
  οδηγω αυτοκινητο,
  ζεσταινομαι με πετρελαιο,
  δηλαδη καταναλωνω ενεργεια.

  Κανω και εγω,
  οτι κανουν ολοι οι ανθρωποι.
  Που θα πει,
  δεν ειμαι φιλικος στο περιβαλλον.

  Παρα ταυτα,
  τα σκουληκια ζουνε μεσα μου
  που θα πει,
  οτι εξακολουθω, -οπως ολοι-,
  να ειμαι,
  βιοδιασπωμενος.

  Αυτο σημαινει,
  οτι στο τελος θα γινουμε ολοι,
  φιλικοι προς το περιβαλλον.

  Δ. ΣΚΟΥΦΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.